A zene szárnyán egészen Csehországig!

 

Vastaps – hétfő este a nem is olyan messzi Csehországba kalauzolta közönségét az Alba Regia Szimfonikus Zenekar. A Farkas Ferenc-bérlet első hangversenyén a Vörösmarty Színházba ellátogatók az Osztrák-Magyar Monarchia romantikus mesterei, Antonin Dvořák és Bedřich Smetana kompozícióit hallgathatták Horváth Gábor karmester vezénylésével. A koncert előtt Ruff Tamás, a zenekar igazgatója köszöntötte a közönséget, a művekről és szerzőikről rövid összefoglaló keretében dr. Szabó Balázs művészeti tanácsadó beszélt.

 

1

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar a Vörösmarty Színház színpadán. Vezényel: Horváth Gábor

 

Csillogó hangszerek, suhogó szoknyák, elegáns frakkok és megannyi hangjegy: tegnap este elindult a régóta várt komolyzenei évad is Székesfehérváron. A Farkas Ferenc-bérlet nyitóestjén Ruff Tamás köszöntötte a közönséget. A zenekar igazgatója örömét fejezte ki az iránt, hogy közel két év után újra, a jól ismert helyen, a megszokottak szerint koncertezhet az ARSO. Beszédében a zene lélekemelő mivoltáról szólt, majd azt kérte a közönségtől: „Vigyék jó hírét a zenekarnak és mondják el, hogy újra abban a kivételes helyzetben voltak, hogy visszaülhettek a nézőtér bársonyszékeibe és élőben élvezhették a koncertünk varázsát, együtt lélegeztek a muzsikusainkkal!”

Az est programját dr. Szabó Balázs vezette fel: a cseh zene sajátos problematikájának bemutatását anekdotákkal is fűszerezte, amelyeknek főszereplői a hajdani Cseh Ideiglenes Színház karmestere, az élete végére Beethovenhez hasonlóan megsüketült Bedřich Smetana és a „rettegett” – vagy inkább középszerű – brácsistából lett fantasztikus zeneszerző, Antonin Dvořak voltak, hiszen kettejük, azaz a cseh romantikus zene mestereinek szimfonikus műveit játszotta  az Alba Regia Szimfonikus Zenekar hétfőn a Vörösmarty Színházban.

2

A „cseh zene atyjának” nevezett Bedřich Smetana Hazám című, hat szimfonikus költeményből álló sorozatának második darabjával, a népszerű Moldvával kezdhették meg utazásukat és érkezhettek meg a hallgatók a csehországi tájakra. A mű szebbnél szebb melódiái, friss és üde zenei gondolatai, pompás hangszerelési ötletei azonnal nagyszerű atmoszférát teremtettek. A folytatásban Dvořák eredetileg zongora négykezesre szánt, Johannes Brahms Magyar táncai ihlette Szláv táncainak sokszínű első sorozata következett. A hangversenyt Dvořák nagyszabású 8. szimfóniája zárta, amely tematikájának gazdagsága és a kidolgozás tökéletessége alapján joggal tekinthető az augusztus 18-án, a Bartók Béla téri „TÉR-ÉLMÉNY” koncerten már eljátszott, 9. „Az Új világból” szimfónia párdarabjának.

3

A hangverseny végére ismét igazolást nyert: szívből hiányolta már a fehérvári közönség a komolyzenét, amit mi sem bizonyít jobban, mint a koncert végén a szimfonikusainkat és Horváth Gábor karmestert dicsérő tapsvihar.

A klasszikus zene szerelmesei legközelebb szeptember 18-án és 23-án találkozhatnak újra az ARSO-val. Először szombaton a Nemzeti Emlékhelyen, ahol vonósnégyesünk 18 órától játszik, majd szerdán 19 órától a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban, ahol a Vonósszerenád című koncerttel elkezdődik a Somorjai-bérlet is. Bérletes előadásainkra a www.arso.hu oldalon, illetve személyesen a Vörösmarty Színházban található jegypénztárban még lehetőség van belépőket váltani.

 

szöveg: Torma Kinga Regina

fotó: Simon Erika

Hírek

Videók