Művészeti vezetés

Dobszay Péter

Dobszay Péter

vezető karmester, művészeti vezető

 

Dobszay Péter Junior Prima díjas karmester és orgonaművész, korosztályának egyik legfoglalkoztatottabb és legsokoldalúbb muzsikusa. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője és vezető karmestere, a Szegedi Nemzeti Színház zeneigazgatója és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem óraadó tanára. 2013-2023 között a Dohány utcai Zsinagóga, majd 2015-től a Gazdagréti Szent Angyalok-templom első orgonistája.

Világszerte ad koncerteket, dirigált Japánban, Oroszországban, Németországban és Romániában, orgonaesteket adott Izraelben, Svájcban, Ausztriában és Macedóniában. Hazánkban csaknem valamennyi hivatásos szimfonikus zenekar visszatérő vendégkarmestere.

Fontosnak tartja a kortárszene jelenlétét a hangversenyéletben: karmesteri minőségében több Z-felvételt készített a Magyar Rádió számára, és számos különböző ősbemutató is fűződik a nevéhez.

Honlapja: www.peterdobszay.com

(Fotó: Wágner Csapó József)

Dobri Dániel

Dobri Dániel

kortárs zenei művészeti vezető

 

Dobri Dániel (1991) zeneszerző, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar rezidens zeneszerzője és kortárs (zenei) művészeti vezetője. 2020-ban szerezte meg mesterdiplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés szakán Fekete Gyula osztályában, majd felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskolájába. Több mint 60 színpadi mű zenéjét szerezte, közreműködött Magyarország legtöbb jelentős színházában, számos koncertdarabját mutatták be kiváló együttesek Magyarországon, Olaszországban, Szlovákiában, Németországban és Romániában. 2012 óta a székesfehérvári Vörösmarty Színház állandó zeneszerzője és zenei vezetője, 2020-tól a Színház- és Filmművészeti Egyetem óraadó tanára. Hazai és nemzetközi ösztöndíjak nyertese, rangos fesztiválok meghívott résztvevője. 2020 őszén PentaTones for Orchestra című zenekari művével III. díjat nyert az Új Magyar Zenei Fórum (UMZF) versenyén.

Honlapja: https://hu.danieldobri.com/

(Fotó: Oláh Csaba)

Dr. Szabó Balázs

Dr. Szabó Balázs

művészeti tanácsadó

 

Zenei tanulmányait a székesfehérvári Állami Zeneiskolában kezdte, majd a veszprémi Zeneművészeti Szakközépiskolában és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Győri tagozatán folytatta. 1993-ban szerezte meg „Hegedűtanár és kamaraművész” diplomáját. 1995–2000 között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zenetudományi szakán tanult, 2000-ben kapta meg „Muzikológus és zeneirodalom-tanár” diplomáját. Doktori értekezését „Forma és jelentés Bartók hegedűszonátáiban” címmel 2015-ben nyújtotta be, sikeres megvédése után a zenetudományban doktori fokozatot szerzett.

1993 óta a székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI hegedű-, majd zenetörténet-tanára. Az intézmény általa alapított Musica Bella Vonószenekarának művészeti vezetője. Pedagógiai tevékenységét „A Zenei Nevelésért Közhasznú Alapítvány” Kuratóriuma 2016-ban Zenei nevelésért-díjjal ismerte el.

2002-től a győri Széchenyi István Egyetem Művészeti Karának oktatója, egyetemi docens.

A Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság, valamint a Magyar Egyházzenei Társaság tagja, a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagja. A székesfehérvári Budai úti Református Egyházközség kántora. A Fejér megyei Hírlap zenekritikusa. A Sukorói Zenei Nyár fesztivál művészeti vezetője. Zeneírói tevékenységéért 2021 januárjában KÓTA-díjjal tüntették ki.  

(Fotó: Fehér Gábor)