Népdalok és műzenék a PartiTúra nyitányaként

Négy koncerttel indult a PartiTúra idei évada

A Népdalok és műzenék című koncerttel kezdődött pénteken a PartiTúra a Vörösmarty Színházban. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar (ARSO) ifjúsági hangversenysorozatának „négyszernégy” előadásán a gyermekek számára könnyen befogadható feldolgozásban szól a komolyzene. A népzene, az ókori görög mitológia világa, Pablo Picasso művészete és a felnőtté válás csodálatos története, A varázsfuvola szerepel az idei évad műsorán.

„Kék tó, tiszta tó, melyből az élet tüze árad, add vissza nékem, ó, szép, szerelmes Iluskámat!” – János vitéz dalát énekelve érkezett a színpadra ifj. Major István, az ARSO igazgatója, aki a PartiTúra házigazdájaként kalauzolta a teltházas előadáson a nézőtéren ülő gyermekeket a zene világába. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar ifjúsági hangversenysorozata Kacsóh Pongrác János vitéz daljátékának nyitányával kezdődött, majd Weiner Leó Divertimentójából játszott el három tételt (Jó, alapos csárdás; Rókatánc; Csürdöngölő) a zenekar Hermann Szabolcs vezényletével.


A házigazdának segítője is akadt, Benedekffy Katalin operaénekesnő, színművész, aki román és horvát népdalokat és magyar műdalt énekelt, majd George Enescu, Joseph Haydn, Kéler Béla, Antonín Dvořák művei csendültek fel, bemutatva azt, hogyan jelennek meg a műzenében a különböző népek dallamai.
A PartiTúra igazi ’tour de four’ a zenekarnak, ugyanis egy-egy alkalommal négy koncertet adnak egymás után. A gyerekek hálás közönség, nagyon szeretnek nekik játszani. A decemberben folytatódó sorozat második állomásán a szimfonikusok az ókori mitológia világába kalauzolják a fiatalokat görög zeneszerző és karmester segítségével, majd a februári előadáson Pablo Picasso hét művészeti irányzatát kortárs zenével kísérik. A sorozat zárásaként A varázsfuvola mesés történetét ismerhetik meg a diákok. 

forrás: www.szekesfehervar.hu szöveg: Csordás Csilla, fotó: Simon Erika

Hírek

Videók