Nemzetközi Csellófesztivál Székesfehérváron

SZÉKESFEHÉRVÁR AD HELYET A 4. NEMZETKÖZI CSELLÓFESZTIVÁLNAK

Németország, Brazília és Chile után Székesfehérváron rendezik a 4. Nemzetközi Csellófesztivált november 25-e és december 2-a között. A mesterkurzusok és a magánórák mellett több helyszínen koncertekkel örvendeztetik meg a fehérváriakat a világ minden tájáról érkezõ kiemelkedõ csellisták.

 1_2

Székesfehérvári zenei palettáján új szín jelenik meg a Nemzetközi Cselló Fesztivállal. Szili Gabriella fesztiváligazgató elmondta, hogy a Nemzetközi Csellófesztivált 2015-ben alapította négy nemzetközileg elismert csellista: Marcio Carneiro (Brazília-Svájc), Olaf Niessing (Németország-Chile), Onczay Csaba (Magyarország) és Matias de Oliveira Pinto (Brazília-Németország). Céljuk a fiatal tehetségek megtalálása és ösztönzése volt. Az 1. nemzetközi csellófesztivált Lingenben, Németországban, majd Ouro Branco-ban, Brazíliában és Talca-ban, Chileben rendezték. A 4. nemzetközi fesztivál helyszíne Székesfehérvár lesz, az egyhetes fesztiválprogram mesterkurzusokból, magánórákból áll, ezen kívül pedig koncerteket rendeznek három különbözõ koncerthelyszínen is.

Üdvözölte a kezdeményezést Székesfehérvár polgármestere is, aki a nemzetközi fesztiválról szólva kiemelte, hogy izgalmas lehetõség a résztvevõk és a város zenét szeretõ közönsége számára és csodálatos nyitányát jelenti az adventi idõszaknak. Cser-Palkovics András polgármester beszélt arról az évekkel ezelõtt megfogalmazott célkitûzésrõl is, hogy minõsített szimfonikus zenekara legyen Székesfehérvárnak.

A polgármester elmondta, hogy októberben benyújtotta a város azokat a dokumentumokat az Alba Regia Szimfonikus Zenekarral együtt, amik a minõsítéshez szükségesek. Várhatóan 2019-ben születik meg a döntés és remélhetõleg ezzel a szûk zenei elit részévé válik Székesfehérvár zenekara.

2020 január 1-tõl ez azt is jelentheti, hogy komolyabb állami támogatást kaphat a zenekar. Cser-Palkovics András polgármester hozzátette, a város azon is dolgozik, hogy a hangversenyteremmel kapcsolatban ne csak tervek legyenek, hanem meg is valósulhasson minél hamarabb.

Ifj. Major István, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója elmondta, hogy Szili Gabriella fesztiváligazgató két évtizede szervezi a David Popper Nemzetközi csellóversenyt Várpalotán, amely nemzetközileg elismert versennyé nõtte ki magát. Erre alapozva szervezték meg a nemzetközi csellófesztivált Székesfehérváron.

CelloFest_2018-1

forrás: www.szekesfehervar.hu, Gáspár Péter írása, fotó: Molnár Artúr

Hírek

Videók