November 24-én péntek 19 órakor kezdődik az ARSO kortárs zenei sorozat – a Kérdezd a zeneszerzőt! -második hangversenye. Az elhangzó darabok között Dargay Marcel és Dobri Dániel beszélgetnek az idén 100 éve született Ligeti Györgyről és az ő műveinek hatásáról a kortárs zenére, a popkultúrára és a hollywoodi filmzenékre.  

Ligeti György, a XX. század egyik legizgalmasabb, mindig új utakat kereső zeneszerzője. Erdélyben látta meg a napvilágot, a budapesti Zeneakadémia neveltje volt, majd 1956-os emigrációját követően érett művészete Nyugat-Európában bontakozott ki.
Interaktív koncertünkön a világhírű magyar zeneszerző Kammerkonzert című remekműve mellett Dargay Marcell Ligeti zenéjére reflektáló Music for Clones and Clowns című darabja is felcsendül az Alba Regia Szimfonikus Zenekar kamaraegyüttese előadásában. 

Dobri Dánielt, az ARSO kortárs művészeti vezetőjét kérdeztük a koncerten elhangzó művekről: 

Péntek este itt a zenekarunk székházában felcsendül majd Ligeti Györgynek az egyik legfontosabb kamarazenéje, aminek ez is a címe, hogy Kammerkonzert. Ez a mű a XX. század második felének zeneirodalmának egy nagyon fontos darabja. Nagyon nehéz darabról van szó: 13 zenész adja elő, négy tételből áll és én azt hiszem, hogy ebben a műben a Ligetire jellemző zenei ismertetőjegyek sokszínűsége mind felfedezhető. Egyszerre van benne jelen a nagy eszpresszivitás, érzelmesség, az a fajta zene, ami Ligetinek a gyerekkorából a magyar vagy akár a román népzenéből következik és közben a gépiesség és az időnek a kimértsége van jelen párhuzamosan. Egy nagyon érdekes darabról van szó, amiről sokat lehet és sokat is fogunk beszélgetni a koncert alatt. Mindenkinek ajánlom, hogy jöjjön el meghallgatni, mert ritkán hallható ez a mű Magyarországon. 

Az est során Ligeti Musica ricercata című zongoraciklusának filmfeldolgozását vetítjük. Zongorázik: Radnóti Róza 

A musica ricercata Ligetinek egy zongoraciklusa, ami 12 darabból áll és az a különlegessége, hogy minden darab eggyel több hangot tartalmaz. A szerző azzal játszik, hogy a két alaphangból hogyan lehet egy sokszínű és összetett darabot létrehozni. Aztán ahogy haladunk előre a tételekben, egyre több hang jelenik meg. Az alaptémája ismerős lehet hollywoodi filmekből is, például Stanley Kubrick Tágra zárt szemek című filmjének ez az egyik fő témája. Ebből a zongorasorozatból készített egy filmet Radnóti Róza. Egy nagyon vizuális zenéről és izgalmas filmről van szó és ezt meg fogjuk nézni a pénteki koncert során. 

Milyen hatással van Ligeti György a te zeneszerzésedre? 

Gyerekkorom óta nagyon szeretem Ligeti György zenéjét, egyébként az előbb emlegetett Stanley Kubrick kapcsán találkoztam és az ő zenéjével először: nagy kedvencem volt olyan 12-13 éves korom környékén a 2001: Űrodüsszeia című mozifilm, ami a 60-as évek végének az első nagy sci-fije és nagyon fontos szerepe van benne Ligeti György zenéjének. Úgyhogy miután láttam ezt a filmet, akkor kezdtem utánanézni az ő zenéjének, és akkor szerettem bele. Nem nagyon hiszem, hogy van olyan ma élő zeneszerző, akire nincs hatással Ligeti zenéje.