Zenés ősz az Alba Regia Szimfonikus Zenekarral

– évadot hirdettek a fehérvári szimfonikusok –

Operák, oratóriumok, kortárs zene, nagyszabású produkciók és kamarakoncertek, beavató-, tematikus- és ünnepi sorozatok – az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igen színes évadot hirdetett. A megszokott Farkas Ferenc- és Somorjai Ferenc-sorozatok hangversenyei mellett a népszerű Kérdezd a zeneszerzőt! és a PartiTúra koncertjei is örömöt csempésznek majd a hétköznapokba. Augusztus 20-án pedig a Székesfehérvári Királyi Napok záróakkordjaként Erkel Ferenc Bánk bán című operájának koncertszerű előadásával ünnepelhetünk.

Fontos ez azért is – ahogy Dobszay Péter, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője is fogalmazott – , hiszen “a Bánk bán jelenlétével megjelenik újra az opera műfaja Székesfehérváron, ez olyan ünnep mindannyiunk számára, ami nekünk egy teljes évadra szóló örömöt és célt ad.”

A teljes évad működése pedig biztosított, dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármestere jó hírrel érkezett az ARSO-székházba: “semmilyen téli korlátozásra nem kell számítani, sem a koncertek tekintetében, sem a koncerthelyszínek vonatkozásában, sem a működési rend tekintetében. Köszönöm, hogy a zenekar is hozzátette a takarékossági intézkedésekhez a magáét. Egy dologgal tartozunk a zenekarnak – ezt most már, mint magánember mondom – , hogy menjünk a koncertekre. Ígérem, hogy nagyon nagy élményekben lesz mindenkinek része.”

Dr. Cser-Palkovics András és Ruff Tamás

Az élmény pedig garantált, a gazdag műsor mellett az is biztosíték rá, ahogy Ruff Tamás, a zenekar igazgatója is rámutatott, hogy az Alba Regia Szimfonikus Zenekar székházában is igen népszerű koncertsorozatokkal várják a zenekedvelő közönséget: “Most már mondhatjuk, hogy itthon vagyunk, megérkeztünk, és hosszútávon várjuk ide a kedves nézőket, hiszen másfél évvel ezelőtt megnyitottuk a ház kapuit a közönség előtt is, és azt tapasztaltuk, hogy nagyon-nagyon szeretnek az emberek idejönni, mi pedig szeretettel várjuk őket. A takarékoskodás meghozta a gyümölcsét, végre nagyobb lélegzetvételű produkciókra is számíthatunk.”

Dobszay Péter

Ahhoz pedig, hogy mindez létrejöjjön elengedhetetlen volt, hogy a zenekar minden kreativitását latba vesse azért, hogy az előző évad lehetőségeit pozitív művészi tartalommá formálja, és az adott kereteken belül a lehető leggazdagabb és legkifinomultabb produkciókat hozzák létre. Dobszay Péter szerint mindezt szép kihívás és nagy öröm volt megtenni: “Miközben az elmúlt évadaink a 2021-ben megfogalmazott művészi hitvallásunkat megalapozta, ez a következő évad ugyanezt az irányvonalat továbbviszi, és gazdagítja. A Bánk bán utáni első koncerttermi produkciónkban (Farkas Ferenc-sorozat 1. Tündértánc – a szerk) Langer Ágnes hegedűművész neve egy olyan hívószó számomra, akitől bármit szívesen hallgatnék, Mendelssohn e-moll hegedűversenyét talán legszívesebben. Nagyon nagy öröm, hogy ezzel fogjuk kezdeni az évadot. A későbbiekben két egészen kiváló zongorista, Farkas Gábor és Balázs János nagyon komoly romantikus zongoraversenyek előadóiként érkeznek majd Székesfehérvárra. A karmesterek közül visszatérő vendégünk Cser Ádám, vagy a szintén hozzánk tartozó nagyszerű karnagy, Pad Zoltán állandó, egész hangversenysorozatban való jelenléte nagyon nagy öröm számunkra. És először fog Székesfehérvárra látogatni Bogányi Tibor, a Pécsi Pannon Filharmonikusok vezető karmestere, akit szintén nagy szeretettel várunk majd.”

Dr. Szabó Balázs

Dr. Szabó Balázs, a zenekar művészeti tanácsadója szerint az évadtervezésnél nagy hasznát vették a közönség reakcióinak: “Az Ünnepi sorozatban látható – Cherubini, Liszt és Bach János passiója hangzik majd el – , hogy három nagyléptékű oratorikus mű csendül fel, hiszen azt tapasztaltuk, hogy a székesfehérvári közönség továbbra is nagyon szereti az oratorikus, a vokális műfajokat. Nagyon érdekes kihívás volt a kortárs zene megjelenése Székesfehérváron, és megállapítottuk, hogy a Kérdezd a zeneszerzőt! és a Kérdezd a karmestert! sorozataink kifejezetten sikeresnek bizonyultak. Az idei évben nagy jubileumot ünneplünk, hiszen Ligeti György születésének 100. évfordulója van, és a novemberi koncertre sikerült megnyernünk Tihanyi László zeneszerzőt, aki a kortárs zene egyik kitűnő előadója, ő fog dirigálni. Van egyfajta edukációs szándék a közönség felé, a Somorjai Ferenc-sorozat őszi koncertjei is ezt képviselik: szeptember 21-én Haydn Eszterházán, majd november 16-án Schubertiada című koncertjeink egy-egy jól kiválasztott zenetörténeti korszakot és helyszínt fognak bemutatni.”

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar továbbra is várja régi és új közönségét. A Székesfehérvári Királyi Napok idején pedig járjanak nyitott szemmel, hiszen az információs házaknál és a zenekar jegypénztárában megtalálják évados szóróanyagunkat,  amelyből részletesen megtudhatják, mi mindennel készülnek a fehérvári szimfonikusok, és amelynek hátoldalán egy kis meglepetést is elrejtettünk!

Foto: Simon Erika/ÖKK