Verdi Requiemje méltó környezetben

Verdi Requiemjét méltó környezetben hallhatja a közönség augusztusban

Augusztus 12-én, szombaton 21 órakor csendül fel Verdi Requiemje a Musica Sacra keretén belül.

Ebbõl az apropóból szerveztek beszélgetést szombaton este a Fõ utcán, amelynek moderátora Látrányi Viktória, a Fehérvár Médiacentrum hír-igazgatója volt. Beszélgetõtársaival, Vakler Annával, Székesfehérvár mûvészeti vezetõjével, Selmeczi Gáborral, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar koncertmesterével, valamint Drahos Béla karmesterrel Verdi mûvérõl, illetve a Musica Sacra jelentõségérõl beszélgettek.

A Látrányi Viktória hírigazgató által vezetett beszélgetésen (balról jobbra) Vakler Anna mûvészeti vezetõ, Selmeczi Gábor koncertmester és Drahos Béla karmester vettek részt

– Ezúttal is olyan témát mutatunk meg az idelátogató zenekedvelõknek, érdeklõdõknek, amely az emberi élet alapvetõ kérdéseivel foglalkozik – mondta a mûrõl Vakler Anna, hozzátéve: – Immár negyedik éve igyekszünk intellektuális élményt nyújtó és érzelmileg egyaránt megragadó elõadást választani a Musica Sacrára.

Mint kiderült, Selmeczi Gábor számára ez lesz az elsõ Musica Sacra fellépõként.

– Azok után, amit láttam, hallottam róla, egy igazán megható estre számítok, fõként ezzel a zenével – osztotta meg velünk várakozásait a koncertmester. – A mély tartalom mellett külön öröm, hogy a Requiem hangzik majd el itt, hiszen történelmileg is kapcsolódunk ehhez a mûhöz: Verdi annak az Alessandro Manzoninak a halálára írta ezt a mûvet, akinek óriási szerepe van a mai értelemben vett nemzeti államok kialakulásában – tette hozzá.

A beszélgetés során bebizonyosodott: a Requiem egy olyan mû, amely mellett nem lehet szó nélkül elmenni, és ez igaz mind az elõadókat, mind a hallgatóságot tekintve. A mû mindenkit gondolkodásra ösztönöz, arra, hogy megálljanak egy kicsit, és átértékeljék az életüket. Ezért is jelentõs a szakrális helyszín, amely a Nemzeti Emlékhely, tehát Szent István egykori Nagyboldogasszony-bazilikája lesz, a magyar királykoronázások elsõ nagy központja. – A hely szellemisége miatt megéri ellátogatni az elõadásra, még a szavam is eláll, ha róla beszélek – mondta Drahos Béla, aki a kitûnõ szólistákról is szót ejtett: a két Kossuth-díjas énekesnõ, Lukács Gyöngyi (szoprán) és Komlósi Ildikó (mezzoszoprán) mellett két, ugyancsak fantasztikus énekes, Otokar Klein (tenor) és Alexandru Agache (basszbariton) hangját csodálhatja meg a közönség, öt kórus elõadása mellett.

Forrás: feol.hu

Hírek

Videók