Verdi Requiemje csendül fel az idei Musica Sacrán

VERDI REQUIEMJÉT HALLHATJUK AZ IDEI MUSICA SACRÁN A NEMZETI EMLÉKHELYEN

A Királyi Napok programsorozat kiemelkedõ eseménye a Musica Sacra, amely igazi kuriózum a komolyzene kedvelõi számára. Ebben az évben Verdi remekmûvét, a Requiemet hallhatják augusztus 12-én, szombaton 21 órakor az ország egyik legnagyobb épített szabadtéri színpadán, történelmi környezetben, a Nemzeti Emlékhelyen.

A Requiem az egyik legismertebb és leggyakrabban elõadott gyászmise, amelyet ugyanaz a drámai erõ jellemez, mint Verdi legjobb színpadi mûveit. Amikor 1868-ban Rossini elhunyt, Verdi úgy gondolta, több szerzõvel összefogva gyászmisét kellene komponálni az általa nagyra tartott mester tiszteletére. A mû utolsó tételét maga megírta, a többi rész azonban nem készült el. Verdi késõbb újra foglalkozni kezdett a darabbal, végül az olasz romantika egyik legnagyobb költõje, Manzoni halálának elsõ évfordulóján, 1874-ben mutatták be a hét tételbõl álló, monumentális alkotást. A Requiem legjellegzetesebb tétele talán a Dies irae, amelyben megrázó realizmussal elevenedik meg a sajátos pokollátomás, a mû kicsengése azonban a legmegnyugtatóbb vigasztalás, amelyet ember kaphat a lelki megpróbáltatások idején.

A sodró lendületû mû szólóit a világ leghíresebb operaházait megjárt sztárok éneklik az idei Music Sacrán: két Kossuth-díjas énekesnõnk, Lukács Gyöngyi (szoprán) és Komlósi Ildikó (mezzoszoprán) mellett Otokar Klein (tenor) és Alexandru Agache (basszbariton) lép a közönség elé. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekart és az Egyesített kórust a Liszt-díjas Drahos Béla vezényli az elõadáson.

A Musica Sacra idei elõadásáról a város polgármestere Cser-Palkovics András, ifj. Major István, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója, Drahos Béla karmester közösen tartott sajtótájékoztatót, Lukács Gyöngyi, Kossuth-díjas operaénekes pedig Skype-on jelentkezett be.

Annak idején, amikor több ütemben próbáltuk összeállítani a Királyi Napok programjait, úgy gondoltuk, hogy színvonalas komolyzenei produkció nélkül ez nem elképzelhetõ. A helyszín pedig önmagában nem csak Fehérvár, hanem a nemzet egészének fontos hely. Külön öröm számomra, hogy egy polgármester kollégámat pedig mûvész minõségében is köszönthetünk majd Székesfehérváron – mondta Cser-Palkovics András polgármester.

ifj. Major István arról beszélt, hogy „nagy öröm számunkra, hogy egy olyan helyen élhetünk és dolgozhatunk, ahol fontos a kultúra és a szellemi lelki fejlõdés is fontos az anyagi gyarapodás mellett a városnak. Három nagy augusztusi koncerten vagyunk túl és úgy látom, hogy ez igénye fehérvárnak és idén is megtelik a nézõtér.”

A szólisták olyan színpadokon szerepelnek, mint a Metropolitan vagy a Milánói Scala – mondta Drahos Béla karmester. “A zenekarunk pedig szép pályán halad elõre, ami köszönhetõ annak is, hogy ilyen kiváló szakemberekkel dolgozhatunk együtt.”

 

Hírek

Videók