Újdonságok az induló zenekari évadban

Klasszikusokkal és újdonságokkal vár az új komolyzenei évad Székesfehérváron

A PartiTúra Ifjúsági Hangversenysorozat és a Farkas Ferenc bérlet 2018/2019-es évadának zenei kínáltában Prokofjev, Csajkovszkij, Strauss, Mozart, Puccini mûvei csendülnek fel. Az ifjúsági hangversenysorozatot különleges interaktív show zárja a Melodika Project-tel.

 4

A PartiTúra Ifjúsági Hangversenysorozat négy alkalommal, négy idõpontban várja a fiatalokat az Alba Regia Szimfonikus Zenekar.

Elsõként október 8-án Rómeó és Júlia – ahogy Prokofjev látta címmel csendülnek fel a nagy orosz zeneszerzõ életmûvének talán legszebb dallamai, majd december 3-án népszerû válogatást hallhatunk Csajkovszkijtól Johann Straussig. 2019 február 5-én Változatok és fúga egy Purcell témára címmel hallhatjuk Benjamin Britten remekmûvét, amely azzal a céllal született, hogy egy oktatófilm keretén belül mutassa be a gyerekeknek a zenekari hangszereket, azok hangszínét, sajátságait, játszási módjait. A sorozatot 2019 május 3-án a Melodika Project interaktív show-ja zárja.

Öt hangversenyt, hat szólistát, három vendégkarmestert és egy vendégzenekart hallhatunk a Farkas Ferenc bérletben meghirdetett koncerteken.

A Farkas Ferenc bérlet a 2018/2019-es évadban különlegesen színes, több mûfajt átölelõ programokat kínál a koncertlátogatóknak. A Csupa romantika mûsorán Schubert, Schumann és Prokofjev mûvei szerepelnek, az újévi koncerten pedig a a mindenkori legjobb filmzenék csendülnek majd fel, olyanok, amelyek Oscar-, Golden Globe-, Grammy- és már rangos díjak tucatjaival öregbítették szerzõik hírnevét. A hangversenysorozatban Két hang, két lélek címmel Rost Andrea és lánya, Harazdy Eszter lép fel, a “Zenekari körkép” a Szombathelyrõl érkezõ Savaria Szimfonikus Zenekar estje lesz, a sorozatot pedig Bousfield, a harsonamûvész fellépése zárja.

 5

Brájer Éva alpolgármester elmondta, hogy sikerrel szólítják meg komolyzenével a fiatalokat, évrõl évre több koncertre van igény az ifjúság körében.

„Nagy öröm számunkra, hogy a három évvel ezelõtt megújult ifjúsági hangversenybérlet nagy népszerûségnek örvend. Megtöbbszörözõdött a bérletet váltók száma, így az idei évadban négy alkalommal hívják zenei utazásra az általános és középiskolás korosztályt. Ez végtelenül nagy örömet jelent, hiszen õk lesznek majd azok, akik egy-két évtized múlva a Farkas Ferenc hangversenybérlet közönségét adhatják.” – tette hozzá az alpolgármester, aki szólt arról is, hogy Fehérváron van egy erõs, komolyzenét szeretõ bázis, aki rendszeresen jár komolyzenei koncertekre. A PartiTúra hangversenysorozattal kapcsolatban szólt arról is, hogy a fiatalokat kicsit lazábban, közvetlenebbül igyekeznek megszólítani, ami sikeres stratégiának bizonyult.

 6

Major István, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója a Farkas Ferenc bérlet kapcsán arról szólt, hogy szinte mindegyik elõadáson megjelenik olyan szólista, vagy karmester, akik a nemzetközi zenei élet élvonalába tartoznak.

Az ifjúsági hangversenybérletrõl szólva elmondta, hogy tapasztalataik szerint a gyerekeket is meg lehet érinteni komoly témákkal és olyan élményeket lehet adni számukra, amelyekkel közelebb hozható hozzájuk a klasszikus zene.

7

 forrás: www.szekesfehervar.hu, Gáspár Péter írása, fotó: Simon Erika

Hírek

Videók