Több százan az első Sziget-koncerten

Több százan ringatóztak a zene hullámain a Csónakázó-tavon és a partján

Különleges élményben volt része mindazoknak, akik a Csónakázó-tó környékén töltötték a vasárnap estét. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar meglepetéskoncertjén Händl Vízizene-szvitje csendült fel a szigeten. A három részből álló mű tételei között a Vörösmarty Színház színművésze, Kiss Diána Magdolna Weöres Sándor és Kaffka Margit egy-egy versét szavalta el. A nagy számú fehérvári közönség – a tó partján több helyen kialakított „nézőtéren” – székeken, padokon, a fűben és csónakokban ülve ringatózott a zene  hullámain. 

Rendhagyóan alakult az idei év tavaszi időszaka. Az elmúlt három hónapban, a járvány miatt Székesfehérváron is nélkülözni kellett a közösségi rendezvényeket mind a sport, mind a kultúra területén, de „Minden rosszban van valami jó” tartja a bölcs népi mondás. Az Alba Regia Szimfonkius Zenekar koncertjére négy hónapot kellett várni, de nagyon sokak örömére, a Sziget-koncert esőnapján, tavaszt idéző időben, de gyönyörű júliusi napsütésben hallgatták végig több százan Händl Vízizene-szvitjét. A tételek között Kiss Diána Magdolna színművész Weöres Sándor Gyönge ágam, édes párom és Kaffka Margit Petike jár című versét szavalta el.

Különleges koncert, különleges helyszínen, kezdte köszöntőjét a város alpolgármestere. Mészáros Attila örömét fejezte ki, hogy a néhány évvel ezelőtt felújított Csónakázó-tó szigetét választották a szervezők. Hosszú ideje kellett nélkülözünk a kulturális találkozásokat. A közönség érdeklődése, szeretete, a zenekar ötlete és a program megvalósítása is jól bizonyítja, hogy az elmúlt években Székesfehérvár kulturális élete nagyon sokat fejlődött. Továbbra is mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy ehhez az anyagi hátteret biztosítsuk. Ehhez a hangversenyekre jegyet váltó közönség is nagyban hozzájárul, tette hozzá Mészáros Attila.

A klasszikus zenei gondolkodás és a közös lelkiség okán ma ismét megérezhetjük végre ismét azt az erőteret, a zene varázsát, amelyet csak az élő koncert adhat, emelte ki köszöntőjében ifj. Major István, a zenekar igazgatója. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar tagjai a veszélyhelyzet időszakában színes, tartalmas összeállításokkal tartották online a kapcsolatot a közönséggel, és bár művészeti munkájuk a négy fal között zajlott, természetesen mindenki tervezte már az újbóli találkozásokat a közönséggel. A város életébe amilyen hamar lehetett, újra bekapcsolódtak: a zenészek „felszálltak” a Művészkaravánra és heteken át vitték a komolyzenét a különböző városrészekbe, idősotthonokba. A veszélyhelyzet elmúltával szerepet vállaltak a vasárnapi miséken és a szombati Művészkorzókon egyaránt.

forrás: www.szekesfehervar.hu szöveg: Csordás Csilla, fotó: Simon Erika

Hírek

Videók