Te Deum koncert a Szent István-Székesegyházban

FEHÉRVÁRON VEZÉNYELT A HÁROM TENOR VILÁGHÍRÛ KARMESTERE

 

Kodály Zoltán életmûve elõtt tisztelgett csütörtökön este a Te Deum koncert, amelynek karmestere Ács János, az olasz operarepertoár világhírû specialistája volt. Ács János, aki éveken át állandó karmestere volt a Három Tenor hangversenyeinek, Fehérváron is elvarázsolta a közönséget a Szent István Székesegyházban.

 

Az est folyamán felcsendült Kodálytól a Nyári este, a Vértanúk sírján és a Budavári Te Deum is. Az est szólistái Bakonyi Anikó, Megyesi Schwartz Lúcia, Balczó Péter és Cser Krisztián voltak. A mûveket fehérvári kórusok, az Alba Regia Vegyeskar, az Ars Musica Vegyeskar, a Primavera Kórus és a Vox Mirabilis szólaltatták meg az Alba Regia Szimfonikus Zenekar kíséretével.

Ács János karmester 1979-ben debütált Genovában. Elsõ amerikai fellépésére 1987-ben Denverben, a Colorado Operában került sor, ahol késõbb hét éven át vezényelt. Olasz állampolgárként dolgozott Róma, Firenze és Velence operatársulataival. Repertoárján több mint 150 opera és zenekari mû található. Kiváló szakértõje az olasz operajátszás tradícióinak. Eddigi pályafutása során dirigálta Bellini és Puccini valamennyi operáját, s a legnagyobb Verdi-mûveket. Korunk olyan nagy énekeseivel dolgozott együtt, mint Luciano Pavarotti, Samuel Ramey, Raina Kabaivanska, Giuseppe Giacomini. Éveken keresztül a “Három Tenor” koncertjeinek állandó karmestere volt.

 

Hírek

Videók