Csajkovszkij, Farkas Ferenc, Respighi és Górecki a Somorjai-bérlet első hangversenyén

 

A Somorjai-bérlet nyitóestjén az zenekarunk vonóskara lépett közönség elé a Szent István-teremben. A hangverseny első felében három XX. századi kompozíció, míg a második felvonásban a vonószenekari repertoár egyik alapműve, az est címadó darabja, Csajkovszkij reprezentatív, négy tételes Vonósszerenádja csendült fel. A Farkas Ferenc-bérlet első hangversenye után a Somorjai-bérlet első koncertjén Farkas Ferenc egy művét is eljátszotta az ARSO, tisztelegve a múlt hagyományai előtt és kohéziót teremtve a klasszikus zene, Székesfehérvár, a székesfehérvári alkotóművészek és a zenekar között. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekart Dobszay Péter művészeti vezető, vezető karmester dirigálta. 

1

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekart Dobszay Péter vezető karmester dirigálta.

 

Ünnep volt az ARSO számára a csütörtök este: a Somorjai Ferenc kamarabérlet első hangversenyén az est névadó műve, Csajkovszkij Vonósszerenádja mellett Respighit tanítványával, a Székesfehérvárhoz is ezer szállal kötődő Farkas Ferenccel kötötték össze gondolatban, Górecki megrázó művét.

„A vonószenekari est műsorát a Vonósszerenád köré szőttük, mivel nagyon szerettük volna eljátszani a fehérvári közönségnek ezt a szívhez szóló dallamot. Ezért egy teljes félidőt szenteltünk neki, amely mellé egy olyan első felvonást álmodtunk meg, amely bár kevésbé ismert művekből áll, mégis nagyon érdekesés, izgalmas utazást nyújt majd a hallgatóságunknak. Legjobb tudomásunk szerint ma itt a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban először hangzott el Magyarországon Górecki, a lengyel avantgárd egyik legjelentősebb zeneszerzőjének spirituális minimalista stílusú Három darab régi stílusban című műve.” – emelte ki az Alba Regia Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője, vezető karmestere, Dobszay Péter.

2

A pompás hangulatú estet, a közönség vastapssal hálálta meg Dobszay Péter karmesternek, Ilosfai Csenge koncertmesternek és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar vonóskarának.

 

Az est nyitószáma Ottorino Respighi régi olasz táncokat és áriákat feldolgozó, rendkívül hangulatos szvitje volt, majd a lengyel avantgárd egyik legjelentősebb alkotóegyénisége, Henryk Górecki 1963-ban komponált Három darab régi stílusban című műve a zeneszerzőre jellemző minimalista eszközökkel idézte fel az elmúlt korok zenéinek világát. A koncert első részét Farkas Ferenc 1994-ben írt Aria e Rondo all’Ungherese című, középkori magyar dallamok jókedvű feldolgozását adó darabja zárta. A hangverseny második félidejében a vonószenekari repertoár egyik alapműve, az est címadó darabja, Csajkovszkij reprezentatív, négy tételes Vonósszerenádja csendült fel.

Az ARSO hamarosan megnyitja kortárs zenekari évadát is, amelynek első vendége október 16-án, szombaton Mats Gustafsson svéd free jazz szaxofonos, a mai kortárs improvizatív zene egyik legfontosabb alakja lesz.

A Somorjai Ferenc Kamarazenekari és Kórus Hangversenysorozat 2021/22-es előadásaira jegyek és bérletek válthatók, amelyekről bővebb információ a www.arso.hu weboldalon online és a Vörösmarty Színházban található jegypénztárban személyesen kérhető.

 

 

szöveg: Torma Kinga Regina

fotó: Simon Erika

Hírek

Videók