Somorjai bérlet és Ars Oratoria Kamarakórus koncert a sajtótájékoztatón

TÖBB, MINT KONCERT! – INDUL A SOMORJAI FERENC HANGVERSENYSOROZAT

Az  Alba Regia Szimfonikus Zenekar Somorjai Ferenc zenetanár és kóruskarnagy munkássága elõtt tisztelegve negyedik alkalommal indítja el kamarazenekari és immár kórus-hangversenysorozatát. Az elsõ fellépés március 21-én lesz, a sorozat idén öt helyszínen várja a zenekedvelõket különbözõ hangulatú és stílusú koncertekkel.

 kép 1

Március 21-én indul a 2019-es Somorjai Ferenc Kamarazenekari és Kórus Hangversenysorozat, majd egy héttel késõbb, március 29-én az újonnan alakult Ars Oratoria Kamarakórus nyitókoncertjét hallhatja a közönség.

Tíz éve már, hogy Somorjai Ferenc tanár úr nincs közöttünk – a jeles zenei személyiség életútjából Brájer Éva alpolgármester azt emelte ki, hogy a Teleki Blanka Gimnázium énektanára és kórusának karnagya volt, aki hihetetlen energiával, lelkesedéssel és szeretettel szervezte Székesfehérvár városának zenei életét: az egyre növekvõ számú zeneszeretõ közönségnek, a fiatalabbaknak is ismerniük kell a nevét és munkásságát, fogalmazott. „Egy újabb ponthoz érkeztünk a kulturális intézményi rendezvényeink sorában.” – fejezte ki az alpolgármester a megalakult Ars Oratoria Kamarakórussal kapcsolatban: a számos amatõr kórus mûködése mellett már sok zenei rendezvény igazolta, hogy a be kell vonni profi kórustagokat is: ez még nem a város profi kórusának a megalakulásáról szól, viszont nagy öröm bejelenteni az Ars Oratoria elsõ koncertjeit, mondta.

Az idei évtõl Székesfehérvár kulturális életét egy új, ígéretes együttes, a hivatásos énekmûvészekbõl álló Ars Oratoria Kamarakórus gazdagítja fellépéseivel, õket elõször március 29-én hallhatja a közönség.

Skypon jelentkezett be a sajtótájékoztatón Pad Zoltán, a Kamarakórus karnagya: organikus fejlõdés eredménye a megalakulás, örömteli és unikális dolog az ország zenei életében is, fejezte ki. A húsz fõs kórus többféle feladatot is ellát majd: közremûködik a zenekar partnereként, ad acapella koncerteket, és liturgikus fellépésekkel gazdagítja a város zenei palettáját. A karnagy az elsõ, március 29-i koncertrõl azt mondta, a játszott passió tökéletes darab lesz kiváló szólistákkal; májusban az amatõr kórusokkal együtt mutatkoznak be, decemberben pedig az adventi várakozás idõszakában adnak templomi hangversenyt.

 kép 2

Ifj. Major István, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója az egész fehérvári kórusélet megújításáról beszélt az Ars Oratoria megalakulása kapcsán. A hangversenybérlet programjáról azt mondta, folytatódik a kezdeti út: a koncertek felépítése hasonlít a tavalyihoz a bevált helyszínekkel és stílussal, az elsõ különleges darab Donizetti angolkürt-versenye lesz Bertalan Ákos szólistával. A harmadik hangverseny barokk mûsor, hagyományos program Dinnyés Somával, és a zenekar régi vágya teljesül azzal, hogy ezen a Magyar Rádió Gyermekkórusa is fellép.

Dubóczky Gergely, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar vezetõ karmestere, mûvészeti vezetõje azt fejezte ki, hogy a kórus mûködésével mindenképpen gazdagodik a zenekar tevékenysége. A Somorjai-sorozatban fantasztikusan színes mûsor várja a zeneszeretõ közönséget: ez tükrözi a zenekar ambícióját, hogy új területeket járjon be a zenével, és új mûveket tudjon megmutatni. A beszélgetést és a zenét ötvözõ új koncertforma házigazdája Bõsze Ádám lesz, a rendezvények biztosan izgalmas, pergõ élményt nyújtanak. A második rendezvényen a német, a francia és az angol barokk mûveivel lépnek fel, és több jeles mûvész is szólózik majd a koncerten. A mûvészeti vezetõ hozzátette: bízik benne, hogy a tavaly elindított program idén is népszerû lesz a közönség körében.

Bõsze Ádám videóüzenetben üdvözölte a fehérváriakat: a zene mellé a verbális kommunikáció bátran társulhat, így nemcsak a zenei mûvek, de az életpályák és más témák is közelebb vihetik a hallgatókat a megértéséhez, fejezte ki.

kép 4

Somorjai Ferenc Kamarazenekari és Kórus Hangversenysorozat

A tavalyi évben az elsõrangú zenei program mellett ismert közéleti személyiségekkel való találkozás lehetõségét kínálta az Alba Regia Szimfonikus Zenekar közönségének, akik saját szakterületük elismert képviselõi, egyben a klasszikus zene kedvelõi. Idén is folytatni kívánja ezt a zenekar, ezúttal az ismert televíziós személyiség, a Virtuózok tehetségkutató mûsorban, valamint számtalan koncertközvetítésben országos népszerûséget szerzett Bõsze Ádám mûsorvezetésével.

„Több, mint koncert!” – muzsika és értékes gondolatok találkozása Székesfehérvár legszebb koncerthelyszínein!

A nyitó hangverseny az Álmok tengere címet kapta. A Hotel Magyar Király kupolatermében március 21-én 18.00 órakor felcsendül Schubert: c-moll nyitánya, Donizetti: Angolkürtversenye, melynek szólóját Bertalan Ákos adja elõ, valamint Mozart: g-moll szimfóniája a zenekar elõadásában. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar hangversenymestere Selmeczi Gábor hegedûmûvész, az est vendége a többek között Magyar Érdemrend Nagykeresztjével és Magyar Örökség díjjal kitüntetett Fa Nándor hajótervezõ és -építõ, óceáni szólóvitorlázó, a Magyar Vitorlás Szövetség tiszteletbeli elnöke, Székesfehérvár díszpolgára lesz.

A sorozat a Bory-vár százoszlopos udvarában folytatódik május 30-án, csütörtökön 20.30 órától. Az Udvari tánczenék címet viselõ esten a zenekar Bach: I. brandenburgi versenyét, Rameau: Les Fetes d’Hébé – szvitjét és Händel: Tûzijáték-szvitjét játssza. A hangverseny dirigense az Alba Regia Szimfonikus Zenekar vezetõ karmestere és mûvészeti vezetõje, Dubóczky Gergely, vendége Krúdy Tamás újságíró, a Nõk Lapja vezetõ szerkesztõje lesz.

A Velencei visszhang címû koncerten szeptember 26-án, 19.30 órától Willaert, Gabrieli, Schütz és Vivaldi mûveit mutatja be az együttes a Szent Imre-templomban. Az est dirigense a kiváló régizenész, Dinyés Soma, közremûködõje a Magyar Rádió Gyermekkórusa, vendége Smohay András mûvészettörténész, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatója lesz.

Izgalmas programmal lép közönsége elé az Alba Regia Szimfonikus Zenekar a bérleti sorozat negyedik estjén a Szent István teremben, október 24-én 18.00 órától Az Átok és áldás címû hangversenyen Weiner: Szerenádját Liszt: Malédiction címû mûve követi, melynek szólistája a mai magyar zongoraiskola markáns egyénisége, Balog József Liszt-díjas zongoramûvész lesz. A programot Haydn 88. G-dúr szimfóniája zárja. A koncert dirigense Dubóczky Gergely, a zenekar mûvészeti vezetõje, vendége Maróth Miklós professzor, Széchenyi-díjas klasszika-filológus, orientalista, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja lesz.

A Somorjai-bérlet záró estje Magnum Mysterium címmel, több évszázad egyházi kórusmûvészetét mutatja be a székesfehérvári zenebarátoknak december 7-én, 19.30 órától a Szemináriumi templomban. Praetorius, Palestrina, Victoria, Fauré, Duruflé, Kodály, Bach, Bárdos, Farkas Ferenc és ifj. Sapszon Ferenc mûveit a város újonnan alakult kórusának, az ARS Oratoria Kamarakórusnak elõadásában élvezhetjük. Az adventi hangverseny dirigense Pad Zoltán Liszt-díjas karvezetõ, a Magyar Rádió Énekkara vezetõ karnagya lesz. Orgonán közremûködik Horváth Márton Levente Erkel-díjas orgonamûvész, gordonkán pedig ifj. Major István, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója. Az est vendége Székesfehérvár köztiszteletben álló szívgyógyásza, dr. Altorjay András Romhányi-díjas kardiológus, a Deák Dénes Alapítvány kuratóriumának tagja lesz.

Az öt alkalmas bérlet ára 6500 forint, jegyár 2000. A bérletek már kaphatóak a zenekar jegypénztárában, a Vörösmarty Színházban, a Fehérvári Jegyirodában és online a www.arso.hu oldalon.

Ars Oratoria Kamarakórus nyitókoncertje – Membra Jesu nostri

Az együttes mûvészi munkáját a kórusvezetés egyik legkiválóbb hazai szaktekintélye, Pad Zoltán Liszt-díjas karvezetõ, a Magyar Rádió Énekkara vezetõ karnagya valamint Radics Éva, a Zenei Nevelésért Díj tulajdonosa, a Ciszterci Szent István Gimnázium énektanárnõje irányítják.

A kórus Buxtehude – Membra Jesu nostri címû darabjával várja a közönséget nyitókoncertjére. A mûvet neves Székesfehérvárról származó szólisták elõadásában hallhatjuk 2019. március 29-én pénteken, este 19.30 órától a Szemináriumi templomban. Közremûködik: Jónás Krisztina – szoprán, Ballabás Aliz – szoprán, Csapó József – kontratenor, Marosvári Péter – tenor, Rezsnyák Róbert – bariton. A barokk koncertet korabeli hangszerek kíséretében adja elõ a kórus, találkozhatunk majd gamba, violon, theorba hangszerekkel. A koncertet vezényli, Pad Zoltán. Az eseményt Dr. Cser-Palkovics András polgármester nyitja meg.

Jegyár: 1900 forint. Jegyek és bérletek kaphatók a zenekar jegypénztárában, a Vörösmarty Színházban, a Fehérvári Jegyirodában és online a www.arso.hu oldalon.

forrás: www.szekesfehervar.hu, szöveg: Fraller Ildikó fotó: Bácskay Gergely

Hírek

Videók