November 16-án csütörtökön 19 órakor folytatódik az Alba Regia Szimfonikus Zenekar kamarazenei hangverseny- sorozata. A pompás „Haydn Eszterházán” után ez a koncert a „Schubertiada” címet kapta.

Izgalmas időutazásra hívja közönségét az ARSO a Somorjai-sorozat második estjén. A helyszín Bécs, az 1820-as évek végén: a császárváros utánozhatatlan zenei miliőjét ezúttal Schubert és Paganini alkotásai idézik fel. 

Első pillantásra furcsa ez a párosítás: mit keres minden idők legnagyobb hegedűvirtuóza, a sötét pletykákkal övezett „ördög hegedűse” a zenetörténet egyik legnagyobb géniusza, a dal, a kamara- és a szimfonikus zene halhatatlan nagymestere mellett? Nos, 1828. március 29-én, az olasz művész első, szinte tömeghisztériát kiváltó bécsi koncertjén Schubert ott ült a közönség soraiban: el volt ragadtatva Paganini játékától, s a következő hetekben többször is meghallgatta fellépéseit. Az olasz zene természetesen nem volt ismeretlen számára: éveken át Antonio Salierinél tanult, a Rossini által fémjelzett bel canto-opera hatása pedig már egy évtizeddel korábban megjelent életművében, az 1817-ben készült 2. (C-dúr) Olasz nyitány és az egy évvel később keletkezett, a fiatalkori szimfóniák sorát lezáró 6. (C-dúr) szimfónia egyaránt ez előtt az életvidám muzsika előtt hódol. 

A két Schubert-darab között Paganini ritkán hallható, a bel canto-dallamosságot a látványos virtuozitással ötvöző, brácsára írott Szonátája csendül fel Fülöp Levente brácsaművész szólójával. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekart az együttes művészeti vezetője, Dobszay Péter Junior Prima-díjas karmester dirigálja.  

 

A Somorjai- sorozat második hangversenye november 16-án 19:00- kor kezdődik a Szent István teremben.

Műsor:

Schubert: Olasz nyitány
Paganini: Sonata per la Grand Viola
Schubert: 6. C-dúr szimfónia

KözreműködikFülöp Levente

Vezényel: Dobszay Péter, Junior Prima-díjas karmester