Római turnénk előtt vasárnap Székesfehérváron is bemutatjuk a Mária-képek a kortárs zenében című hangversenyünket

November 23-28. között Rómában koncertezik kamarazenekarunk

A Római Magyar Akadémia meghívására 2022. november 23-28. között Rómában mutatjuk be Dobri Dániel: Mária-képek a kortárs zenében című darabját. A vonósnégyesre és énekes szólistára komponált előadást a turné előtt a székesfehérvári közönség is meghallgathatja, 2022. november 20-án, vasárnap 19 órától a zenekar Szabadságharcos út 59. szám alatt található Székházában. A belépés díjtalan!

 

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar szakrális kamarakoncertjének központi témája a veszteség és a hiány. Ezt az érzést járjuk körbe olyan kortárs műveken és gregorián énekeken keresztül, amelyek a zene nyelvén értelmezik újra Szűz Mária alakját és személyiségét. Koncertünkön olyan komponisták munkásságába nyerhet betekintést a közönség, mint Arvo Part, aki a kortárs egyházzene legkiemelkedőbb képviselője és egyben korunk legkeresettebb zeneszerzője a filmzene területén is, vagy Hildegard von Bingen XI. századi apáca-zeneszerző, aki az európai zenetörténet első ismert női komponistája.

 

1

Grafikai tervek: Torma Kinga Regina

 

 

Hangversenyünkön egy különleges utazásra invitáljuk közönségünket, ahol az elhangzó művek között megismerkedhetnek azok történetével is Dobri Dániel zeneszerző egyedi megközelítésében. Képzeljük el, hogy egy képzőművészeti kiállításon vagyunk, egy hatalmas középkori katedrálisban, ahol különböző stílusú Szűz Mária-portrék lógnak a falon egymás mellett. Ezek a portrék különböző korokból származnak egymástól nagyon eltérő stílusú művészek kezei alól. Majd kezdjük el szépen lassan sorban vizsgálni ezeket a hangzó képeket, és próbáljuk meg kihallani belőlük a különböző történeteket, sorsokat! Ezeken a zenei portrékon Szűz Mária különböző ábrázolásait figyelhetjük meg, vagyis a koncerten elhangzó darabokon keresztül a legkülönbözőbb női szerepek tárulnak majd elénk.

Közreműködik:

az ARSO kamaraegyüttese, valamint

Rajk Judit énekművész, a Zeneakadémia tanára, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia címzetes tagja.

 

Házigazda: Dobri Dániel, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar kortárs művészeti vezetője.

Műsor:

Dukay Barnabás: …az enyém, és értem van…

Arvo Part: Fratres
Hildegard von Bingen: Mária-himnusz
Castitatis thalamum – a Las Huelgas Kódexből
Ave Maris Stella – a Las Huelgas Kódexből
Dobri Dániel: Lamento
Fekete Gyula: Ave Maria
Jeney Zoltán: Én imádottam
Vladimir Martynov: The Beatitudes

 

Az ARSO római turnéja előtt a hangversenyt 2022. november 20-án, vasárnap 19 órától hallhatja a székesfehérvári közönség az ARSO Székházában (8000 Székesfehérvár Szabadságharcos út 59.) A belépés díjtalan!

Hírek

Videók