Pataki Adorján énekel a Musica Sacrán

Egy tehetséges, ifjú erdélyi operaénekest hallhatunk beugróként a Musica Sacrán augusztus 12-én, miután Otokar Klein – betegsége miatt – kénytelen volt lemondani székesfehérvári fellépését. Verdi Requiemjének tenor szólamát Pataki Adorján énekli a Nemzeti Emlékhelyen felépített szabadtéri színpadon.

A magyar származású fiatal tenorista a Kolozsvári Református Kollégiumban kezdett zenével foglalkozni. Tanulmányait a Kolozsvári Gheorge Dima Zeneakadémia ének-mûvész szakán folytatta, ahol az ismert román tenor, Marius Vlad volt a tanára.

pataki-adorjan-bi-6434R

 

Pataki Adorján 2005 óta a Kolozsvári Magyar Opera tagja. Az ifjú, tehetséges énekes hazájában és külföldön is sikerrel szerepelt Erkel, Donizetti, Mozart, Puccini, Verdi és több kortárs opera tenor fõszerepében. Fellépett már Ausztria, Hollandia, Svájc és Spanyolország jelentõs operaházaiban. Állandó vendége a Magyar Állami Operaháznak és a miskolci Operafesztiválnak is. Székesfehérvárra a németországi Erfurt városából érkezik, ahol Verdi Trubadúr címû operájában Manrico szerepét énekli.

A koncertpódiumokon sem ismeretlen az énekes neve: több alkalommal fellépett Beethoven, Haydn, Dvorák, Kodály, Puccini, Rossini mûveinek elõadásaiban, de énekelte már Verdi Requiemjét is, amelynek tenor szólamát most a Musica Sacrán hallhatjuk tõle. Augusztus 12-én 21 órakor – a megbetegedett Otokar Klein helyett – beugróként Pataki Adorján lép színpadra a Nemzeti Emlékhelyen a két Kossuth-díjas énekesnõ, Lukács Gyöngyi (szoprán) és Komlósi Ildikó (mezzoszoprán), valamint a Verdi-specialista Alexandru Agache (basszbariton) mellett. Az elõadáson öt kiváló kórus, mintegy kétszáz énekes, valamint a remek Alba Regia Szimfonikus Zenekar mûködik közre. A koncerten a Liszt-díjas Drahos Béla vezényel.

Az elõadásra még kaphatók jegyek a Vörösmarty Színház jegyirodájában, illetve online a www.fehervariprogram.hu oldalon.

Hírek

Videók