Megújult! – Somorjai Ferenc Kamarazenekari Hangversenysorozat 2018

TÖBB MINT KONCERT – IZGALMAS ZENEI CSEMEGÉK ÉS BESZÉLGETÉSEK A SOMORJAI SOROZATBAN

Ismét útjára indítja a Somorjai Ferenc kamarazenekari hangversenysorozatot az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, négy helyszínen kaphat izgalmas zenei élményeket és beszélgetéseket a közönség. Elsõként Mesés kezdet címmel március 22-én hallhatunk Rossini, Boccherini és Haydn mûveket, Hirtling István színmûvésszel pedig Vakler Lajos beszélget a zene szeretetérõl.

kép 1

Székesfehérvár zenei életének meghatározó alakja volt Somorjai Ferenc kiváló zenetanár és kóruskarnagy. Sok évtizedes, kiemelkedõ zeneszervezõi és szakmai életútja elõtt tisztelgett az Alba Regia Szimfonikus Zenekar a róla elnevezett új kamarazenei hangversenysorozat 2016-os elindításával. A sikerek folytatásra ösztönözték a zenekart, így évrõl évre ismét megrendezik a négy, különbözõ hangulatú és stílusú komolyzenei koncertet négy helyszínen.

kép 2

Március 22-én Mesés kezdés címmel indul a sorozat a Hotel Magyar Király Kupolatermében, ahol Rossini legismertebb mûve, A sevillai borbély nyitánya mellett Boccherini D-dúr gordonkaversenye és Haydn: C-dúr „Oxford” szimfóniája is felcsendül majd Dubóczky Gergely karmester vezetésével. Az est vendége Hirtling István színmûvész lesz.

Május 31-én „Mozart in the Castle” címmel folytatódik a sorozat a Bory várban, ahol a három tenor világhírû karmestere, Janos Acs vezényel. A különleges atmoszférájú környezetben Mozarttól a Sinfonia Concertante és az A-dúr szimfónia KV.201, hangzik el, majd Grieg Peer Gyntjébõl Solveig dala szerepel a mûsorban. A program vendége Görög Ibolya protokollszakértõ.

Õszre is tartogat kulturális kincseket a sorozat, szeptember 20-án Bûnbánat és megváltás címmel a Ciszterci templomban hallhatjuk Schelle, Händel és Bach mûveit, majd a bérletsorozat az Evilág és Túlvilág koncerttel zárul a Szent István teremben október 25-én Mendelssohn és Beethoven darabjaival.

kép 3

ifj. Major István, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója a sorozat „nulladik” koncertjének nevezte azt a programot, ami március 19-én 19 órától lesz a Vörösmarty Színházban, ahol önálló zenei stand up estjével lép fel Bõsze Ádám, a Virtuózok arca, aki szerzetesbõl lett tévés.

Somorjai Ferenc valóságos zenei intézményként Székesfehérvár hangverseny-életének utolérhetetlen szervezõje és a város kulturális közéletének jellegzetes színfoltja volt. Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere elmondta, hogy Somorjai Feri bácsi személyében olyan ikonikus emberrõl beszélhetünk, aki nem csak az iskolai zenei életet tartotta a kezében, hanem a város egészének komolyzenei életét is, és aki a Fõ utcán sétálva is képes volt átkiabálni az egyik oldalról a másikra annak érdekében, hogy a hangversenyek látogatottak legyenek. Brájer Éva hozzátette, hogy személyesen nem csak a komolyzene szeretetét köszönheti neki, hanem a jazz iránti szeretetét is. Székesfehérvár alpolgármestere a koncertsorozattal kapcsolatban kiemelte, hogy ifj. Major Istvánék ismét feszegetik a komolyzene klasszikus határait és megint újszerû utakat keresnek.

kép 4

Brájer Éva alpolgármester szólt arról is, hogy nem tekinti elbukottnak a város EKF pályázatát. „Székesfehérvár városa a történelmi hagyományaira és az elmúlt hosszú évtizedek mûvészi munkájára építve komoly szakmai csapattal nyújtotta be a pályázatot, ami a miénk, és az ebben lévõ munka is a mi értékünk. Mi már kulturális értelemben Európa egyik fõvárosa vagyunk.” – fogalmazott az alpolgármester.

Ifj. Major István, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója elmondta, hogy a zenekar mély megdöbbenéssel fogadta a híreket, melyek szerint az EKF pályázat ilyen módon meghiúsult. „Mi a továbbiakban is a hagyományos értelemben vett, ezer éves európai kultúra mellett tesszük le a voksot, tisztelve minden más értéket. Ezeket a klasszikus értékeket kívánjuk a jövõben is terjeszteni, és szolgálni.” – hangsúlyozta. Ifj. Major István elmondta, hogy az idén új mottója van a Somorjai hangversenysorozatnak: „Több, mint koncert!” „Vannak, akik csak koncertért, vagy csak egy beszélgetésért nem jönnének el a programokra, ha ezt a kettõt összevonjuk, mindenképpen izgalmassá teszi a sorozatot. Alapvetõ célja a zenekarnak, hogy folyamatosan megújuljon, változzon, fejlõdjön, ezt próbáljuk ezzel az új kezdeményezéssel is kifejezni.” – tette hozzá.

Vakler Lajos szerkesztõ-riporter, a Somorjai Ferenc bérlet házigazdája megtiszteltetésnek nevezte a felkérést és érdeklõdéssel várja a lehetõséget, hogy remek emberekkel beszélgethessen arról, hogy milyen kapcsolatuk van a zenével. Kiemelte, hogy a beszélgetés során megpróbálják megkeresni a mélységeket, miközben kíváncsi arra is, hogy Hirtling István, Brájer Éva, Göttinger Pál vagy Görög Ibolya milyen zenemûveket kedvel és hogyan vélekedik a koncertekrõl.  Mint mondta, a Fehérvár Médiacentrum az utóbbi néhány esztendõben igen nagy figyelmet fordított az egyre sikeresebb Alba Regia Szimfonikus Zenekarra, amely fontos szerepet tölt be a komoly és klasszikus zene városában, Székesfehérváron. Dubóczky Gergely karnagy hangsúlyozta, hogy a koncertsorozatban fantasztikus lehetõséget kaptak a zenekar tagjai, hiszen a zenészek számára mindig fontos, hogy szólistaként is megmutathassák magukat. A karnagy örömét fejezte ki, hogy a bérlet keretében ismét színvonalas zenei élményekben lehet majd része a közönségnek.

Janos Acs világhírû karmester ezúttal Mozart mûveket vezényel majd Székesfehérváron, a Bory várban, ahol Mozarttól a Sinfonia Concertante és az A-dúr szimfónia KV.201, hangzik el.

Janos Acs elmondta, hogy Mozart összesen három sinfonia concertantét írt életében, a koncerten a második concertante csendül majd fel, ami fúvós szólisták és a zenekar párbeszéde. Hallhatjuk majd a szimfonikusok oboistáját, kürtösét, fagottosát és klarinétosát is.

forrás: www.szekesfehervar.hu (írás: Gáspár Péter, fotó: Simon Erika)

Hírek

Videók