MEGNYITOTTUNK AZ ÉVADOT A BARTÓK BÉLA TÉREN

Több mint ezren látogattak ki a TÉR-ÉLMÉNY II.-re

 

Csordultig telt élettel a történelmi épületekkel körülölelt Bartók Béla tér csütörtökön este, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Tér-Élmény II. – Éljen a magyar! című évadnyitóján. Az évadnyitó – a tavalyi évben megkezdett hagyományt folytatva – a Székesfehérvári Királyi Napok keretében zajlott. A forró nyári estén a szimfonikusok a magyar zene legnagyobb alakjai, Erkel Ferenc és Kodály Zoltán műveit adták elő két, pályáját Székesfehérváron kezdő operaénekes, Zemlényi Eszter és Rezsnyák Róbert közreműködésével.

 

 

Zsúfolásig megtelt a Bartók tér, Fotó: Simon Erika

 

 

„Gyönyörű környezetben egy fantasztikus koncert vár ránk.” – kezdte köszöntőjét dr. Cser-Palkovics András. A polgármester beszédében örömét fejezte ki, hogy az Alba Regia Szimfonikus Zenekar nem csak minőségben fejlődik évről évre, de egyre több koncerttel is megörvendezteti a fehérvári közönséget.

Ruff Tamás, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója emlékeztetett: a tavalyi évben szinte percre pontosan ugyanekkor indult el az első Tér-Élmény. Ahogy fogalmazott, az elmúlt év a zenekar számára sok szakmai munkával telt. „Egy olyan városban, ahol a közönség ekkora és ily’ mértékű szeretetét, valamint a fenntartó bizalmát élvezzük, a muzsikusok pedig ennyire elkötelezettek a szakmai munka iránt, méltán van ok a bizakodásra. Erre a bizakodásra buzdítom önöket is. Ha bármi nehézség adódik, akkor pedig jöjjenek és hallgassanak zenét, amellyel feltölthetik a lelküket.”

 

Fotó: Simon Erika

 

 

Az évadnyitó egy meglepetésprodukcióval indult, melyet dr. Szabó Balázs zenetörténész konferált fel. A Ludwig van Beethoven által írt Csataszimfóniát eredetileg 2020-ban, a zeneszerző születésének 250. évfordulóján adták volna elő, azonban ez a pandémia miatt meghiúsult. Most azonban Fricsay Richárd, a legendás székesfehérvári katona-karmester 155. születésnapjához kapcsolódva, a Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivál lezárásának apropóján bemutatták. A Csataszimfóniát a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar látványos bevonulása után a két zenekar közösen adta elő.

Beethoven után Erkel Ferenc Bánk bán és Hunyadi László operái következtek, Zemlényi Eszter és Rezsnyák Róbert operaénekesek közreműködésével. Mindkét énekes székesfehérvári kötődésű, ma pedig mindketten a Magyar Állami Operaház magánénekeseiként tértek vissza a színpadra. Előbb felcsendült a Keserű bordal, majd a Tiszaparti jelenet. Katartikus élményt nyújtott a jelenlévőknek a Hazám, hazám, melynek bariton változatát Rezsnyák Róbert adta elő. A Bánk bán részletei után a Hunyadi László verbunkos, reformkori operarészletei következtek: Zemlényi Eszter Gara Mária cabalettájával kápráztatta el a Bartók Béla tér közönségét. Az este befejező részeként a Tiszán innen, Dunán túl duett következett Háry János első kalandjából, majd Kodály egyik leghíresebb műve, a Galántai táncok búcsúztatták az idei Tér-Élményt.

 

A rendezvényen részt vett dr. Simon László főispán, dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, Vokla János ezredes, a Székesfehérvár MH. 43. Nagy Sándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred parancsnoka, Székesfehérvár testvérvárosainak delegációi, valamint Székesfehérvár alpolgármesterei és több önkormányzati képviselő.

 

Az est fotói megtekinthetők a Galériában.

 

forrás: www.szekesfehervar.hu szöveg: Józsa D, fotó: Simon Erika

Hírek

Videók