Máté-passió és Somorjai bérlet

MÁTÉ PASSIÓ ÉS SOMORJAI BÉRLET – KÜLÖNLEGES ZENEI ÉLMÉNYEK A SZIMFONIKUSOKKAL

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar idén is számtalan különleges koncerttel várja zenekedvelő fehérvári közönségét. A nagyböjti időszak felvezetéseként Bach monumentális műve, a Máté-passió csendül fel a Szent Sebestyén templomban február 28-án, majd március 19-én Bogányi Gergely koncertjével kezdődik a Somorjai bérlet sorozata.

A szimfonikus zenekar az idei évben igazi zenei és lelki feltöltődést nyújt majd a nagyböjti időszak kezdetén: február 28-án, pénteken 18 órától a Szent Sebestyén-templomban Bach Máté-passiója csendül fel.
Az esten Stefanik Márta – szoprán, Tillai Csilla – szoprán, Nagy Bernadett – alt, Balogh Eszter – alt, Megyesi Zoltán – tenor, Gál József – tenor, Najbauer Lóránt – basszus, Borka Ákos – basszus, a Kodály Zoltán Iskola Gyermekkórusa (karnagy: Kneifel Imre) és a tavaly létrejött, hivatásos énekművészekből álló Ars Oratoria Kamarakórus, valamint az Alba Regia Szimfonikus Zenekar művészei működnek közre. Az est dirigense Pad Zoltán Liszt-díjas karnagy lesz. A Máté-passióra jegyek és bérletek kaphatók a zenekar jegypénztárában, a Vörösmarty Színházban, a Fehérvári Jegyirodában és a www.arso.hu oldalon.

Somorjai Ferenc zenetanár és kóruskarnagy munkássága előtt tisztelegve idén is elindul az együttes kamarazenekari és kórus hangversenysorozata.
Négy helyszínen várják a zenekedvelőket különböző hangulatú és stílusú koncertekkel, visszatérő és új közreműködőkkel. A sorozat mottója „Több, mint koncert!”, hiszen immár harmadik alkalommal a muzsika mellé beszélgetés is párosul, ám ezúttal minden koncerten más-más vendéget és műsorvezetőt ismerhet meg a közönség. A négy alkalmas bérlet ára 6900 forint ajándék Bogányi CD-vel, jegyár 2300, melyhez 30%-os kupont biztosítanak a Bogányi CD megvásárlásához. Jegyek és bérletek kaphatók a zenekar jegypénztárában, a Vörösmarty Színházban, a Fehérvári Jegyirodában és a www.arso.hu oldalon.

Brájer Éva, a kulturális ügyek tanácsnoka arra invitálta a székesfehérváriakat, hogy jöjjenek él és hallgassák meg a különleges zenei csemegéket.
A tanácsnok örömét fejezte ki, hogy a nagyböjti időszak felvezetéseként felcsendül Bach Máté-passiója Székesfehérváron. Bachról szólva elmondta, hogy igazi korszakalkotó zeneszerzőről van szó: “Talán velem együtt sokaknak volt diákkori olvasmánya a Tamás templom karnagya című könyv, Johann Sebastian Bach életének regénye, amelyből nemcsak ezt a grandiózus formátumú alkotót ismerhetjük meg, hanem egy mélyen hívő, végtelenül alázatos, bámulatos szorgalmú, szerény embert is. Életműve elképesztően gazdag, számos művét hallgatjuk nagy tisztelettel, de a Máté-passió ezek közül is kiemelkedik..” – fogalmazott Brájer Éva, aki köszönetet mondott, hogy nagyböjt felvezetéseként a Szent Sebestyén templomban sor kerül erre a fantasztikus koncertre. A Somorjai sorozatról szólva üdvözölte annak a hagyománynak a továbbvitelét, hogy különleges meghívott vendégek is színesítik a programot. A vendégek közül kiemelte Kű Lajos válogatott labdarúgót, aki komolyzene rajongó, mélyen átéli a magyarság történelmét és különleges érzelmi attitűddel viszonyul Székesfehérvár történelméhez.

ifj. Major István az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója elmondta, hogy Pad Zoltán karnagy érdeme, hogy megszólal Fehérváron a Máté-passió, amely eddig csak egyetlen egyszer hangzott el a városban.
“Ez egy művészpróbáló, nagy vállalkozás: nyolc szólistát, két kórust, két zenekart és egy gyerekkórust igényel.” – emelte ki ifj. Major István, aki az időponttal kapcsolatban elmondta, hogy a passiókat általában nagyhét környékén szokták megrendezni, ettől eltértek most egyrészt gyakorlati okokból, mert a legkiválóbb szólisták évekkel előre le vannak kötve nagyhét környékére, ezért előre hozták a koncertet, amire így a nagyböjti időszak első péntekén kerül sor. Az igazgató szólt a fenntartói szerepkör átalakulásáról is, annak kapcsán, hogy az állam is finanszírozza ettől az évtől az Alba Regia Szimfonikus Zenekart. “Mindent megteszünk annak érdekében, hogy az állami támogatás tovább nőjön, ezt szakmai vonalon tudjuk megtenni, ezért is indítványoztam, hogy a Szimfonikus Zenekarok Szövetségének tagjai legyünk. Az ehhez szükséges munkát elvégeztük, a belépési nyilatkozatunkat benyújtottuk, erről tavasszal döntenek.” – tette hozzá ifj. Major István, aki szólt arról is, hogy megjelentették a Bogányi CD-t, amelyet az arso.hu weboldalon is meg lehet vásárolni, a Somorjai bérletesek pedig ingyen kapják ajándékba, mert szeretnék, ha minél több család élvezhetné ezt a páratlan zenei élményt.

Selmeczi Gábor koncertmester a Máté-passióval kapcsolatban elmondta, hogy “nettó 3 óra” zenéről van szó, ami kihívás a szólistáknak, zenekaroknak, kórusoknak és a közönségnek is. Az eredeti koncepcióhoz térnek vissza, úgy adják elő a művet, ahogy Bach megálmodta: kettős zenekarral, kettős kórussal. “Egy monumentumról van szó, mint Michelangelo Piétája, ami előtt bárki szívesen eltölt három órát.” – fogalmazott. A Somorjai bérlettel kapcsolatban elmondta, hogy színvonalas előadásokat hallhat a közönség és a zenekar tagjai is közelebb kerülhetnek a közönséghez, megszólíthatják az embereket és szólistaként is megnyilvánulhatnak.

forrás: www.szekesfehervar.hu szöveg: Gáspár Péter, fotó: Simon Erika

Hírek

Videók