Lőwenberg Dániel lesz a Mozart-est szólistája

 

A 2022/23-as szezon első nagyzenekari hangversenyén Mozart műveit szólaltatja meg az Alba Regia Szimfonikus Zenekar. Nyitószámként az életmű utolsó nagy színpadi remeke, a Varázsfuvola népszerű nyitánya csendül fel, a programot pedig az európai zene történetének egyik legnagyobb remekműve, a drámai „Nagy” g-moll szimfónia (KV 550) zárja. Az esten elhangzik még az első bécsi zongoraversenyek egyik pompás reprezentánsa, a C-dúr zongoraverseny(KV 415), amelyet Lőwenberg Dániel zongoraművész, a Salzburgi Mozarteum tanárának előadásában hallhat majd a közönségünk. A hangversenyt az együttes művészeti vezetője, Dobszay Péter Junior Prima-díjas karmester dirigálja. 

 

Lőwenberg Dániel 1983-ban született Budapesten. 5 éves korában kezdett zongorázni. Középiskolai tanulmányait a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban és a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskolában végezte.

 

Lőwenberg számos nemzetközi fesztiválon szerepelt, köztük a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, a Budapesti Nyári Fesztiválon és a magyarországi Zsidó Nyári Fesztiválon, az Open Chamber Music – IMS Prussia Cove-on az Egyesült Királyságban és a Christchurch Arts Festivalon Új-Zélandon. 2007-ben a Budapest Fringe Fesztiválon a komolyzenei fő díjjal jutalmazták. Szóló- és kamarazenei koncertjei Magyarországon túl Ausztriába, Csehországba, Angliába, Németországba, Olaszországba, Japánba, Új-Zélandra, Romániába és Spanyolországba vitték. Számos alkalommal szerepelt a Bartók Rádióban, a Concert FM-en Új-Zélandon és a WWNO 89.9 FM-en New Orleans-ban az USA-ban.

Jelenleg Lőwenberg a Salzburgi Mozarteum Egyetem zongora oktatója, a Zeneakadémia – Bartók Konzervatóriumban kamarazenét tanít. 9 éven át, 2018-ig tanított zongorát és kamarazenét a Weiner Leó Konzervatóriumban Budapesten. Ausztriában, Magyarországon és Japánban is tartott mesterkurzusokat. Lőwenberg a 2017. februári Magyar Országos Kamarazenei Versenyen Tanári Díjban részesült, ahol az általa edzett trió két fődíj egyikét vehette át.

 

Szeptember 5-én, hétfőn az Alba Regia Szimfonikus Zenekarral Mozart C-dúr zongoraversenyét adja majd elő a Vörösmarty Színházban, ahol az ARSO teljessé teszi majd a „Triptichon”, vagyis az utolsó három nagy Mozart-szimfónia előadásának tavaly megkezdett sorozatát.

 

Az estre szeretettel várjuk a zenebarátokat!

 

Hírek

Videók