Koncertet szervezünk a Magyar Klasszikus Zene Napja alkalmából

 

Kodály Zoltán, Eötvös Péter és Dobri Dániel zeneszerzők művei csendülnek fel az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Magyar Klasszikus Zene Napi koncertjén. A „Pár-Beszéd” címet viselő hangverseny május 16-án, hétfőn 19 órakor kezdődik a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban, ahol nemcsak a hangszerek szólalnak meg, hanem a kortárs zenéről, zeneszerzésről is beszélget dr. Szabó Balázs zenetörténész Dobri Dániellel, hangzott el a programot beharangozó sajtótájékoztatón.

A Magyar Klasszikus Zene Napja programsorozatot 2021-ben indította útjára a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a 2016-ban elhunyt Liszt Ferenc- és kétszeres Kossuth-díjas zongoraművész, karmester és zeneszerző, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója, az elmúlt fél évszázad egyik legnagyobb hatású magyar muzsikusa, Kocsis Zoltán emléke előtt tisztelegve – mondta el Lehrner Zsolt alpolgármester. Örömét fejezte ki, hogy a kezdeményezéshez az Alba Regia Szimfonikus Zenekar az elsők között csatlakozott. A zeneszerető közönség figyelmébe ajánlotta a „Pár-Beszéd” koncertet.

A zenekar művészeti vezetője, Dobszay Péter Junior Prima-díjas karmester ismertette a programot, amelynek keretében kortárs zeneszerzők művei lépnek diskurzusba a 20. század immár klasszikusnak számító mestere, Kodály Zoltán kompozícióival. A közönség hallhatja Kodály Zoltán: Nyári este és Marosszéki táncok című művét is, Eötvös Péter „Dialog mit Mozart – Da Capo für Orchester” című darabja pedig a zeneszerző által kiválasztott Mozart-töredékekre reagál a saját zenei nyelvén. Dobri Dániel, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar kortárs zenei vezetőjének „From Do to Do” című harsonaversenye ősbemutatóként csendül fel Dobi János harsonaművész és a zenekar előadásában.

Az egyik legfontosabb dolog az életünkben, hogy amíg egy évvel ezelőtt csak online játszhattunk ezen a napon, most hétfőn újra személyesen találkozunk a közönségünkkel – hangsúlyozta Ruff Tamás, az ARSO igazgatója. Fontos küldetésnek nevezte, hogy a kortárs zene ügyét felkarolják. Dobri Dániel új művének bemutatóját is erre a napra időzítették. Mint mondta, a párbeszéd nemcsak a zenében jelenik meg, hanem a hangversenyt megelőzően egy beszélgetésben is, ahol dr. Szabó Balázs zenetörténész Dobri Dániellel beszélget a kortárs zenéről, az alkotói munkáról 18.15 órától.

A kortárs zene világába avatja be a hallgatóságot a zenekar a hétfői hangversenyen – erről már Dobri Dániel beszélt, aki kiemelte, hogy az ARSO a magyar és kortárs zenére nagy hangsúlyt fektet. Egyedinek nevezte a legutóbbi PartiTúra koncertet is, ahol a XXI. századi zeneszerzők műveit hallhatta a fehérvári diákság. A májusi programok ezen a vonalon folytatódnak, hiszen a Kortárs Művészeti Fesztivál keretében is különleges élménnyel várja az Alba Regia Szimfonikus Zenekar a közönséget.

 

szöveg: Csordás Csilla

Hírek

Videók