KLASSZIKUS FILMEK, JELMEZKIÁLLÍTÁS ÉS FÉNYFESTÉS A MAGYAR KULTÚRA NAPJÁN

Az ARSO is részt vesz a városi ünnepségen

Sokszínű programmal ünnepli a magyar kultúra napját a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ január 21-én, szombaton. Többek között klasszikus filmeket vetítenek, de jelmezkiállítás és fényfestés is lesz.

Az eseményen a Székesfehérvári Balett Színház táncosait és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar muzsikusait is láthatja-hallhatja a közönség, zárásként pedig Szabó Balázs Bandáját hallhatjuk. Az érdeklődők magyar társasjáték-tervezők játékait is kipróbálhatják a program keretében, amelynek idején sötétedéskor a Méhkas Dia Project fényfestése öltözteti ünneplőbe a házat. Az ingyenes rendezvény 14 órakor kezdődik. A Barátság mozi magyar filmek vetítésével kapcsolódik az eseményhez.

A kézirat tanúsága szerint 1823. január 22-én tisztázta le a Himnusz kéziratát Kölcsey Ferenc – ennek emlékére ünnepeljük már több mint harminc éve a magyar kultúra napját. Tavaly decemberben a 200. évforduló tiszteletére az országgyűlés hivatalosan is emléknappá nyilvánította január 22-ét, amikor országszerte számos rendezvényt szerveznek, hogy bemutassák a magyar kultúra gazdagságát, sokféleségét, hagyományait.

A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ is színes programpalettát kínál a kultúrakedvelő közönségnek az emléknap alkalmából: film, színház, kiállítás, balett, zene és irodalom is szerepel a kínálatban január 21-én, szombaton. Az ingyenes rendezvény 14 órakor kezdődik – filmvetítéssel. Az SZKKK közösségi oldalán meghirdetett szavazáson a közönség döntött a vetítendő alkotásokról. A szervezők a gyerek és felnőtt nézőkre is gondoltak: az ifjabb – vagy az ifjúságukra emlékező idősebb – korosztály a Keménykalap és krumpliorr című filmet láthatja a kis kiállítóban. A Csukás István regényéből forgatott népszerű filmnek nemcsak a mondatai, dialógusai váltak szállóigévé, de ikonikus szereplői – mint Bagaméri, az „elátkozott fagylaltos” vagy Lópici Gáspár, az „utca hírmondója” – is önálló életre keltek. Hasonlóan nagy kedvenc a Hyppolit, a lakáj, amely a magyar filmtörténet második hangos alkotása és az egész magyar mozgóképtörténet egyik legnagyobb közönségsikere. A filmben olyan nagyszerű, de ma már talán kevéssé ismert színészek játszanak, mint Kabos Gyula, Csortos Gyula, Jávor Pál és Gózon Gyula. A vígjátékot 17 órától láthatják a nézők. A kis kiállítóban a két nagy film között, illetve után a 2022-es Malter Filmfesztivál rövidfilmjeiből is levetítenek néhányat.

Négy órától pezsgős koccintásra és a házon belüli kultúrsétára invitálja a vendégeket az SZKKK: előbb a Székesfehérvári Balett Színház műsorát láthatja a közönség, majd az Alba Regia Szimfonikus Zenekar muzsikusai ajándékozzák meg klasszikus dallamokkal az esemény látogatóit. Aki szereti a rövidfilmeket, ekkor beülhet a kis kiállítóba, de érdemes lesz megnézni azt a kiállítást is, amely a nagyobbik kiállítóteremben látható. A Vörösmarty Színház nagy sikerű Régimódi történet című előadásának jelmezeiből és kellékeiből nyílik tárlat: a Szabó Magda családregényéből készült színműben látott korhű ruhákat, bútorokat most testközelből vehetik szemügyre a látogatók. A teremben az írónővel készült interjúkat is vetítenek a szombati program idején, a kiállítás pedig február 4-ig látogatható.

 

 

A magyarországi hospice mozgalom megalapítója, Polcz Alaine pszichológus, író szövegei ihlették azt az előadást, amely egy különleges művészi formában – a drámai színház, a táncművészet és a bábos műfaj határán – beszél az elmúlásról, a halálról. A KL Színház Alaine – Ideje a meghalásnak című darabját 17 órai kezdettel láthatja a közönség a színházteremben. Az előadást játssza és szerkesztette Markó-Valentyik Anna bábművész, színésznő. Az előadás a Déryné Program támogatásának köszönhetően ingyenes – az előzetes regisztráció során minden hely elkelt, az esetlegesen szabadon maradó helyeket a helyszínen lehet elfoglalni..

A rendezvény zárásaként 19 órától Szabó Balázs Bandája muzsikál a közönségnek. A dalszerző-énekes és 2009-ben alapított bandája állandó vendége a fesztiváloknak, kluboknak, mára az ország egyik legnépszerűbb zenekara lett. A magyar népzenéből táplálkozó, sanzonos világból, popos, rockos, funkos elemekkel és kamarazenei ízesítéssel megszólaló muzsikájukat rendre telt házas koncerteken hallgatják a rajongók. Szabó Balázs számára fontos a versmegzenésítés hagyománya, az eddig megjelent albumok között egy-egy nagylemezt a Pilinszky János és Radnóti Miklós verseiből szőtt daloknak szenteltek, de más költők (Grecsó Krisztián, Szemlér Ferenc) verseit is megzenésítették már – a saját szerzemények mellett ezekből is kap majd ízelítőt a január 21-i eseményen a közönség.

A földszinti aulában verseket, magyar zeneműveket hallgathatnak majd a program során végig a magyar irodalom kedvelői fejhallgatók segítségével. Az eseményen a magyar társasjáték-tervezők játékait is megismerhetik a látogatók, a Tigris és Eufrátesz Társasjáték Klub, valamint a Mensa HungarIQa fehérvári csoportja ezek bemutatásával csatlakozik az SZKKK magyar kultúra napi programjaihoz: 14 és 20 óra között játékmesterek tanítják meg a játékokat a 309-es teremben. A Méhkas Dia Project 17 órától az alkalomhoz illő, a magyar kultúrához kapcsolódó képekkel öltözteti ünnepi díszbe az SZKKK Fürdő sori épületét.

Az esemény idején a ház kávézója is nyitva tart, a nap témájához kapcsolódva „magyaros” ételek, mint például zsíros kenyér, kolbászos szendvics is kapható lesz az aulában.

A magyar kultúra napjához kapcsolódva a Barátság mozi január 21-én magyar filmeket tűz műsorára: délután háromkor Jankovics Marcell utolsó munkája, a Toldi – A mozifilm, 17.15 órakor a Larry, este fél nyolckor pedig a Jóreménység-sziget című filmek láthatók a város művészmozijában.

Részletes program:

14.00–15.40 Keménykalap és krumpliorr (Kis kiállító)

15.50–16.55 A Malter Filmfesztivál rövidfilmjei (Kis kiállító)

16.00 Kultúrséta pezsgővel – a Székesfehérvári Balett Színház, majd az Alba Regia Szimfonikus Zenekar műsora, kiállítás a Régimódi történet című előadás jelmezeiből (Aula, nagy kiállító)

17.00–17.50 KL Színház: Alaine – Ideje a meghalásnak (Színházterem)

17.00–18.15 Hippolyt, a lakáj (Kis kiállító)

18.15–19.00 Kultúrséta pezsgővel – beszélgetés filmekről, színházról (Aula, kiállítótermek)

18.15–19.00 A Malter Filmfesztivál rövidfilmjei (Kis kiállító)

19.00–20.00 Szabó Balázs Bandája

14.00–20.00 óra között egész délután:

Magyar társasjáték-tervezők játékait mutatja be a Tigris és Eufrátesz Társasjáték Klub, valamint a Mensa HungarIQa fehérvári csoportja (309-es terem)

Magyar zenék és versek hallgatása fejhallgatókkal (Aula)

Szabó Magda-interjúk vetítése a kiállítóteremben és kiállítás a Vörösmarty Színház Régimódi történet című előadásának jelmezeiből, kellékeiből

17.00–20.00 A Méhkas Dia Project fényfestése

 

 

 

forrás: www.szekesfehervar.hu 

Hírek

Videók