Kis ünnepi mise, nagy zenei élmény

MUSICA SACRA – ROSSINI KIS ÜNNEPI MISÉJE AUGUSZTUS 12-ÉN SZÉKESFEHÉRVÁRON

Az idei esztendõben kiváló olasz énekesek vendégfellépésével Giachino Rossini csodálatos egyházzenei alkotása, a Petite Messe Solennelle (Kis ünnepi mise) hangzik el az egyesített kórusok és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar elõadásában, az olasz operazene világhírû szakértõje, Janos Acs vezényletével.

musica_sacra_800

Évrõl évre elsõrangú mûvészek közremûködésével csendülnek fel az egyházzene remekmûvei a koronázó Bazilika romjai fölé emelt színpadon, különleges zenei, egyben spirituális élményt kínálva a hallgatóságnak.
Hétfõn délelõtt Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere, ifj. Major István, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója és Janos Acs, a koncert karmestere közösen hívta a zenerajongókat az idei Musica Sacra koncertre. Nagy megtiszteltetés és nagy öröm, hogy Janos Acs vezényli Rossini Kis ünnepi miséjét, aki többször dolgozott már együtt az Alba Regia Szimfonikusokkal – mondta Fehérvár alpolgármestere.

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója, ifjabb Major István kitért a Musica Sacra-koncertsorozat mini jubileumára, hiszen idén ötödször szólal meg az elõzõekhez hasonlóan jelentõs mû az egykori koronázótemplom romjai fölött.

Az augusztus 12-én, vasárnap 21 órakor kezdõdõ koncert karmestere, a világhírû Janos Acs a legnagyobb tisztelettel szólt a zenemûrõl, amelynek keletkezéstörténetét is fölelevenítette. Beszélt továbbá a zeneszerzõ, Rossini nagyságáról és a négy olasz szólista (Sarah Tisba – szoprán, Chiara Tirotta – mezzoszoprán, Filippo Polinelli – bariton, Luciano Ganci – tenor) profizmusáról, valamint arról, milyen hálás azért, hogy a Kis ünnepi mise zenekari változatban szólalhat meg Magyarországon. Ez utóbbira ugyanis nem igazán van példa hazánkban, de még Olaszországban sem.

kép1

Az 1864-ben befejezett kompozíció mûfajának különleges képviselõje, mely címét eredeti, tizenkét énekesbõl, két zongorából és harmóniumból álló elõadó-apparátusáról kapta. A nagy kórusra és zenekarra átdolgozott változat 1866/67-ben készült, bemutatója 1869-ben volt. A mise zenéjét egyfajta stile misto (kevert stílus) jellemzi: a kifejezetten operai hangvételû, a bel canto varázslatos dallamvilágát megszólaltató áriák mellett a reneszánsz és barokk zenéjét idézõ tételek is helyet kaptak benne. A mû kéziratában a Rossinire olyannyira jellemzõ szarkasztikus humorú, ugyanakkor megrendítõen személyes megjegyzéseket olvashatunk. A partitúra utolsó oldalán ez áll: „Istenem! Itt van ez a szegény kis mise. Vajon megszentelt zenét vagy elátkozott zenét írtam? Tudod jól, hogy vígoperák komponálására születtem! Egy kevés tudás, egy kis szív, ez minden. Légy áldott, és adj nekem helyet a Paradicsomban. – G. Rossini. – Passy 1863.”

Jegyárak:
1700 Ft, 2400 Ft, 3000 Ft, 3500 Ft (szektortól függõen)
Kedvezmények személyes vásárlás esetén:
• Harmonia Albensis kuponnal 30%-os kedvezmény: 1190 Ft, 1680 Ft, 2100 Ft, 2450 Ft
• diák- és nyugdíjas igazolvánnyal 25% kedvezmény: 1275 Ft, 1800 Ft, 2250 Ft, 2625 Ft
• kerekesszékes nézõk + 1 fõ kísérõjük 50% kedvezménnyel válthatnak belépõt

Jegyértékesítés
Alba Regia Szimfonikus Zenekar pénztára
Vörösmarty Színház, Székesfehérvár, Fõ utca 8.
Telefon: 22/503-503
Nyitvatartás: hétfõ–péntek 10.00–18.00 óra
Fizetési mód: készpénz, bankkártya

Vörösmarty Színház jegyértékesítõ pavilon
Székesfehérvár, Városház tér
Nyitva tartás: hétfõ-szombat 10.00–12.00, 14.00–18.00 óra
Fizetési mód: készpénz

Fehérvári Ajándékbolt és Jegyiroda
Székesfehérvár, Oskola u. 2–4. (Hiemer-ház)
Nyitvatartás: hétfõ–péntek 9.00–18.00 óra, hétvége: 10.00–18.00 óra
Fizetési mód: készpénz, bankkártya

forrás: www.szekesfehervar.hu, www.feol.hu fotó: Bácskai Gergely

Hírek

Videók