KIEMELT MINŐSÍTÉSŰ LETT AZ ALBA REGIA SZIMFONIKUS ZENEKAR

Kiemelt minősítésű zeneművészeti szervezetté válik 2020. január 1-jétől a Székesfehérvár Önkormányzata által alapított és fenntartott Alba Regia Szimfonikus Zenekar – olvasható a minősített előadó-művészeti szervezetek körének meghatározásáról szóló rendeletben. A professzionális működést állami támogatás is segíti a jövő évtől.

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar és Székesfehérvár Önkormányzata többéves, közös előkészítő munkájának és együttműködésének köszönhetően 2020. január 1-jétől kiemelt minősítésű zeneművészeti szervezetté válik a fehérvári zenekar. A több mint 100 éves múltra visszatekintő szervezet 2015 januárjától működik önálló intézményként, ehhez a szükséges költségvetési kereteket a város biztosítja. Az önállósulással egy időben határozták meg azt a célt, hogy a – Székesfehérvár és az egész Dunántúl kulturális életében fontos szerepet betöltő – zenekar kiemelt minősítést szerezzen. Ehhez a főállású zenészek mellett szükség volt egy „otthonra”, valamint olyan költségvetésre, amelyből az egyre szélesebb kört érintő komolyzenei koncertek megvalósíthatóak.

Az anyagi feltételeket többségében az önkormányzat biztosította: 2018-ban már 258 milliós önálló költségvetéssel – ebből 244 millió forint önkormányzati támogatással – kezdte az évadot a zenekar, 28 álláshellyel, és év végére meghaladta a 330 millió forintot az intézmény büdzséje.  A zenekar minden jogszabályi követelménynek megfelelt, hogy minősítetté váljon, ami azt jelenti, hogy 2020. január 1-jétől a minősített zenekarok „klubjába” fog tartozni, és ez nagyságrendi állami támogatást is jelent majd. A státusszámot már 2019-ben megemelte az önkormányzat: április 1-jétől 28-ról 36-ra emelkedett az álláshelyek száma, második lépésként pedig augusztustól összesen mintegy 45 álláshely van a zenekarnál.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester a gratuláció mellett a város önkormányzata és a közönség nevében is megköszönte mindenki munkáját, akinek része volt az Alba Regia Szimfonikus Zenekar minősítésének elérésében. Emellett további sok sikert kívánt a tagoknak, akiket ezen a héten karácsonyi hangversenyükön, majd pedig az újévet köszöntő koncerten hallhat legközelebb a közönség.

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar a különböző korosztályoknak és a különböző műfajokat kedvelő zenebarátoknak összeállított programjaival magas színvonalon szolgálja ki a helyben, illetve a város vonzáskörzetében lakó, zeneszerető közönség igényeit. A zenekar és az országos, illetve világhírű művészek a hagyományos húsvéti, karácsonyi, halottak napi koncertek mellett állandó résztvevői a Filharmónia bérlet hangversenyeinek. A komolyzene kedvelői bérletsorozatból válogathatnak: a fiatalabb korosztálynak szóló PartiTúra Ifjúsági Hangversenysorozat, a szimfonikus zenekari Farkas Ferenc Hangversenybérlet, a rendkívül kedvelt, a székesfehérvári belvárost nyaranta fesztiválhelyszínné varázsoló Harmonia Albensis – Templomi Hangversenyek sorozat, valamint a Somorjai Ferenc Kamarazenekari Hangversenysorozat. A város művészeti életében meghatározó szerepet játszó együttes immár az országhatárokon túl is nevet szerzett magának és Székesfehérvárnak. A zenekar igazgatója ifj. Major István, vezető karmestere Dubóczky Gergely.

forrás: www.szekesfehervar.hu

Hírek

Videók