KÉRDEZD A KARMESTERT! II. – AZ 5. B-DÚR SZIMFÓNIA CSENDÜL FEL

 

Az idei évben, újonnan indított sorozat, az azonnal közönségkedvenccé vált, „Kérdezd a Karmestert!” új hangversennyel jelentkezik. A különleges atmoszférájú, bensőséges hangulatú előadásra 2022. október 17-én, hétfőn 19 órától az ARSO Székházában kerül sor.

 

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar a 2022/2023-as idényben indított új sorozata, a „Kérdezd a Karmestert!” második estjén Franz Schubert egyik legtöbbet játszott szimfonikus alkotása, az 5. B-dúr szimfónia (D 485) csendül fel.

A mű kimagasló zenei értékével, formálásának klasszikus tisztaságával vitán felül egyike a klasszika emblematikus remekeinek. A 19. században „trombiták és ütők nélküli szimfónia” néven ismerték az inkább kamarazenekari apparátusra szánt darabot, amelyet valószínűleg egy zenei magántársaság számára komponált a mester. Az 1816. szeptemberében és októberében  készült alkotás első nyilvános előadására jóval a komponista halála után, 1841. október 17-én került sor Bécsben.

A különleges hangszerelési megoldásai révén varázslatos hangzásképpel gyönyörködtető kompozíciót Dobszay Péter Junior Prima-díjas karmester, az ARSO művészeti vezetője mutatja be, s válaszol a hallgatóság az előadásra vonatkozó kérdéseire.

Műsor:

Schubert: 5. B-dúr szimfónia (D 485)
Vezényel:
Dobszay Péter, Junior Prima-díjas karmester

Hírek

Videók