„Izgalmas az az építkezés, ami itt elkezdődött, és azt gondolom, hogy a legjobb kezekben van.”

Hamar Zsolt Liszt-díjas, Érdemes karmester október 24-én kedden 19 órától  vezényli az Alba Regia Szimfonikus Zenekart a Vörösmarty Színházban az együttes Farkas Ferenc nagyzenekari hangversenysorozat második koncertjén. “Az est a „Magyar hősök” címet kapta, mivel három olyan szerző műve csendül fel, akik korukban képviselték a magyar zene ügyét és ezáltal az egész magyarságét is.” – mondta Hamar Zsolt a koncert programválasztásáról:

1956 október 23. az egyik legérzékenyebb ünnepünk és bár van ennek az ünnepnek egy dallama -mert, hogy aznap a rádió egész nap Beethoven Egmont nyitányát játszotta- de ez túlságosan olcsó programválasztás lett volna ennek a koncertnek. Úgyhogy mi úgy döntöttünk, hogy ’56 mégis csak magyar hősökről szól, tehát egyértelmű volt, hogy magyar szerzőktől választunk olyan műveket, melyek a magyarság érzetünket erősítik és támasztják alá. Nyilván ilyen Erkel, természetesen Liszt, és ebből a sorból nem hiányozhat Kodály sem.

Azzal, hogy három ilyen szerzőt tettünk egymás mellé, ez az este egy ünnep lesz: a magyar zene ünnepe. Három olyan szerzőről van szó, akik nemcsak zseniális alkotók, hanem abban a korban, amikor ők éltek, akkor kifejezetten integratív személyiségek voltak.  Képviselték az egész magyar zene ügyét és ezáltal az egész magyarságét is. Reméljünk, hogy három ilyen integratív személy integrál így 2023-ban is.

Dirigálta már az ARSO-t korábban is, most milyen érzés volt visszatérni hozzánk?

Időről időre óriási élmény visszatérni ide Székesfehérvárra és az Alba Regia Szimfonikusokkal dolgozni, mert minden másfél – két évben van lehetőségem idejönni és mindig egyre jobb. Mindig, amikor kapok egy felkérést, belém hasít, hogy vajon nem előztek-e le engem, nem tartanak előrébb, mint én, vajon tudok-e még adni ennek az együttesnek. De mindenféle tréfán túl kiváló együttes és nagyon izgalmas az az építkezés, ami itt elkezdődött most már jó pár éve és azt gondolom, hogy a legjobb kezekben van: egyrészt Ruff Tamás igazgató úr, másrészt Dobszay Péter kiváló kollégám irányításával. Úgyhogy csak a legjobbakat kívánhatom ennek az együttesnek. 

Emlékezzünk együtt október 24-én az ’56-os magyar hősökre magyar szerzők műveivel!

Jegyvásárlási lehetőség az ARSO jegypénztárában vagy ITT