Idén is elindul ifjúsági koncertsorozatunk, ahol Dobri Dániel kortárs művészeti vezetőnkkel, kiváló karmesterekkel és ragyogó zenészekkel leshetnek be gyerekek a komolyzene világába. A nyitókoncerten Mozartot és a Jupiter-szimfóniát ismerheti meg az ifjú közönség, a házigazda Dobri Dániel kortárs művészeti vezető, vezényel: Paul Marsovszky.
Egy különleges utazáson vehetnek részt kicsik és nagyok időben és térben…1788 nyara: az európai zene történetének egyik nagy pillanata: ekkor komponálta – alig néhány hét alatt – három utolsó szimfóniáját Wolfgang Amadeus Mozart. A nagy triptichont záró C-dúr szimfónia (K. 551) befejezésének dátumát (augusztus 10.) a mester maga jegyezte be 1784 óta több-kevesebb rendszerességgel vezetett műjegyzékébe. Az újabb kutatások valószínűvé teszik, hogy a hozzá kapcsolódott „Jupiter” melléknevet Haydn „londoni” szimfóniáinak megrendelője, Johann Peter Salomon találta ki és terjesztette el. A darab mindazonáltal méltó „isteni” jelzőjére: a nagyszabású, emelkedett nyitótétel, a dallamos Andante cantabile, a könnyedén lebegő Menüett már önmagukban is biztosítanák kiemelt helyét a szimfonikus zene történetében. A finálé azonban maga a csoda: a klasszikus szonátaforma elképesztő kompozíciós tudásról árulkodó kombinálása a barokk emblematikus műfajával, a fúgával. A kivételes remekmű titkaival ismerteti meg az érdeklődőket az idei Partitúra-sorozat első előadásán az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, Paul Marsovszky karmester és Dobri Dániel zeneszerző.
Ha azt gondolják, hogy nálunk a zene csak komoly lehet, akkor bizony erre Dobri Dániel és az ARSO csapata rá fog cáfolni!
A nyitókoncertek október 9-én és 10-én 9.00-kor, 10:30-kor és 12.00-kor kezdődnek.
Érdeklődni Kerekes Beánál lehet a jegyiroda@arso.hu emailcímen, online pedig ITT lehet jegyet venni!