Húsvéti hangversenyre várjuk a zenebarátokat

Joseph Haydn és Giovanni Battista Pergolesi fantasztikus műveivel készül az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Stabat Mater című húsvéti Hangversenyére. A koncertre a zenebarátok 2021. április 13-án, szerdán 19.30 órától a Ciszterci templomba várják. Az est karmestere Dobszay Péter Junior Prima-díjas karmester lesz.

 

1

 

 

A 18. század két nagy komponistájának műveiből állította össze Stabat Mater című húsvéti hangversenyének műsorát az Alba Regia Szimfonikus Zenekart. Joseph Haydn 1768-ban keletkezett, formálásában a barokk templomi szonátát idéző 49. „La Passione” szimfóniája egyike a mester a Sturm und Drang stíluskörbe tartozó darabjainak: súlyos, sötét tónusú, drámai muzsika. Jól illik hozzá az életmű egyik legnépszerűbb alkotásának részlete: az 1785 körül a spanyolországi Cádízból érkezett megrendelés nyomán készült különleges nagypénteki passiózene, A Megváltó hét szava a keresztfán zárótétele, a Krisztus halálát követő földrengést döbbenetes erővel ábrázoló Il Terremoto. Az olasz opera történetének egyik legnagyobb tehetsége, Giovanni Battista Pergolesi pályáját a szó szoros értelmében derékba törte súlyos betegség okozta korai halála: mindössze 26 esztendős volt… Utolsó befejezett műve örökszép Stabat Matere, a dallaminvenció és a zenei kifejezés felülmúlhatatlan remeke, amely kiváló énekes szólisták, Kiss Diána – szoprán és Kálnay Zsófia – mezzoszoprán, valamint az Ars Oratoria Kamarakórus és a Primavera Kórus énekeseinek közreműködésével csendül fel a koncert második felében. Az est dirigense az Alba Regia Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője, a Junior Prima-díjas Dobszay Péter lesz.
 
 
 
 
A koncertre jegyek a zenekar jegyirodájában válthatók a Vörösmarty Színházban (Székesfehérvár, Fő utca), nyitva: hétfőtől péntekig 10.00–18.00 óráig vagy online a www.arso.hu oldalon.
 
 
 
 

 

 

 

Hírek

Videók