Húsvét az ARSO-val

 

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar hagyományosan, idén is megrendezi húsvéti hangversenyét. A koncert a tavalyi hagyományt követve most is a Stabat Mater címet viseli. Az előadást április 5-én 19.30 órakor a Ciszterci templomban rendezzük. 

A Stabat Mater, a keresztfa tövében álló, a fia szenvedését és kínhalálát tehetetlenül szemlélő Istenanyáról szóló gyönyörű középkori sequentia – amelynek szerzője teljességgel nem bizonyíthatóan egy 13. századi ferences szerzetes, Jacopone da Todi – az európai zene történetében számos zeneszerzőt inspirált alkotásra. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar ünnepi sorozatának Ciszterci templomban rendezett harmadik hangversenyén ezúttal a bécsi klasszikus zene nagymestere, Joseph Haydn 1767-ben keletkezett nagyszabású oratorikus kompozícióját szólaltatja meg neves énekművészek, valamint az Ars Musica Kórus és az Alba Regia Vegyeskar tagjaiból álló összkar közreműködésével, az együttes művészeti vezetője, Dobszay Péter Junior Prima-díjas karmester dirigálásával.

A hangversenyen az Alba Regia Szimfonikus Zenekar partnerei Tatai Nóra, Hajdú Diána, Balczó Péter és Rezsnyák Róbert énekművészek lesznek.

 

A fantasztikus hangú szólistákról az alábbiakban olvashatnak:

Tatai Nóra a Zeneakadémián tanult énekelni Halmai Katalin és Pogány Imola osztályában, majd ugyanitt doktori fokozatot is szerzett. Már negyedik évada meghívott művésze a Pécsi Nemzeti Színháznak, ahol főszerepekben láthatja a közönség. Élénken érdeklődik a kortárs komolyzene iránt, kamarapartnerével, Szabó Ferenc János zongoraművésszel gyakran műsorukra tűzik mai magyar és külföldi szerzők műveit, valamint tagja a KultúRecept csapatának, ami már négy országban is bemutatta Dobri Dániel Egy másik Róma című kamaraoperáját.

Hajdú Diána a Debreceni Egyetemen szerzett operaénekes énekművészi diplomát, nemzetközi versenyek díjazottja. Jelenleg a Magyar Rádió énekművésze.

Balczó Péter zenei tanulmányait Debrecenben végezte, egyetemi tanára Mohos-Nagy Éva volt. Diplomája után Mirella Freni és Gulyás Dénes kurzusain vett részt. A Magyar Állami Operaházban 2012 tavaszán debütált Alferdo szerepében (Verdi: Traviata). A főváros mellett számos meghívásnak  tesz eleget vidéki játszóhelyeken. Rendszeresen visszatérő vendég Szegeden, Debrecenben és Szombathelyen is. Az opera mellett szívesen kitekint az operett műfajába is, a Budapesti Operettszínházban 2015 őszén debütált J. Strauss: A denevér c. művében, de alakította már A mosoly országában Szu-Csong herceget, a Csárdáskirálynőben pedig Edvint.

Rezsnyák Róbert Székesfehérváron született, majd a Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola magánének szakán tanult. Diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Magánének-művésztanár szakán szerezte, ahol tanára Keönch Boldizsár volt, amely után operaénekes diplomát szerzett, ahol vezető tanára Kovalik Balázs volt. Karrierje során részt vett számos neves művész kurzusán, többek között Marton Éva választott növendékeként saját kurzusain, Hamari Júliánál Stuttgartban, valamint Nicholas Clapton kurzusán  Oxfordban. A Magyar Állami Operaházban 2004 óta baritonista. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar vendégeként a 2022-es Tér-Élmény koncert után húsvétkor újra szülővárosába látogat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hírek

Videók