Harmonia Albensis tizenhatodszor

Idén is különleges zenei élményeket kínál a Harmonia Albensis és a Musica Sacra  

Hamarosan ismét gyönyörû muzsika csendül fel csütörtökönként Székesfehérvár templomaiban, hiszen július 5-én kezdõdik a Harmonia Albensis. A négy nyári koncert keretében olyan világhírû mûvészek lépnek fel Fehérváron, mint a sorozat korábbi arca, Miklósa Erika, Kossuth-díjas operaénekes, Marosvári Péter, Finnországban élõ, fehérvári orgonamûvész, Kolonits Klára, énekmûvész vagy Janos Acs, karmester.

„Mint az utóbbi tizenhat esztendõben minden nyáron, júliusban idén is lesz Harmonia Albensis templomi koncertsorozat. Új helyszín is belép – a Bazilika felújítása nyomán – a jó akusztikájú Felsõvárosi Szent Sebestyén templom, amely a sorozatot záró, negyedik koncert helyszíne lesz.” – emelte ki Brájer Éva, csütörtökön, a Hiemer-házban tartott sajtótájékoztatón. „Megható és örömteli, hogy más, hasonlóan izgalmas nyári rendezvények – így a Musica Sacra és a Koronázás Szertartásjáték – megjelenése mellett a Harmonia Albensis jelentõsége és népszerû nem változott, megmaradt olyannak, amilyen a kezdetekkor volt.” – tette hozzá Székesfehérvár alpolgármestere.

1

„Minden olyan alkalom ünnep az Alba Regia Szimfonikus Zenekar életében, amikor új sorozatot jelenthetünk be. Különösen így van ez akkor, amikor nemzetközileg is elismert, élvonalbeli mûvészek látogatnak Székesfehérvárra, tehát nem kell kimozdulnunk a városból ahhoz, hogy a legmagasabb szintû zenei produkciókat hallhassunk.” – hangsúlyozta ifj. Major István.

2

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója bemutatta a sorozat nyitókoncertjének fõszereplõjét, a Finnországban élõ, de fehérvári származású orgonamûvészt, Marosvári Pétert, aki elmondta, nagy öröm számára, hogy ebben a sorozatban játszhat; hiszen nagyon hosszú idõ után játszik újra Székesfehérváron, a Szent Imre templomban, ahol 18 éves korában segédkántor volt.

3

„Kicsit újszerû, némileg rendhagyó mûsorral lépek fel Székesfehérváron, hiszen a barokk kortól napjainkig válogattam mûveket a július 5-i orgona koncertre, amelynek elsõ részében német mesterek mûvei, Bach és Mendelssohn alkotásai, majd a 20. századi francia zeneszerzõ, Françaix ritkán hallható mûve szólal meg.” – tette hozzá Marosvári Péter.

A Harmonia Albensis részletes programja, helyszínek, idõpontok:

Világok Zenéi – Marosvári Péter orgonaestje július 5. 19.30, Szent Imre-templom

Barokk körbetekintés – A Junior Príma Díjas In Mediass Brass rézfúvós kvintett hangversenye július 12. 19.30, Ciszterci templom

A barokk nyomában – Miklósa Erika, Karosi Bálint és az Alba Regia Szimfonikusok szólistáinak koncertje július 19. 19.30, Ciszterci templom

A Salzburg-i mise – az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, az Alba Regia Vegyeskar és a Primavera Kórus hangversenye július 26. 19.30, Szent Sebestyén-templom

harmonialbensis18_web

Harmonia Albensis sorozat négy templomi koncertet tartalmazó bérlet ára 6400 forint, a jegyár 2200 forint. Jegyek és bérletek a Vörösmarty Színház jegyirodájában, a Tourinform Irodában és a www.arso.huoldalon keresztül kaphatók.

Ugyancsak megkezdõdött a jegyértékesítés az augusztus 12-én, a Nemzeti Emlékhelyen megvalósulóMUSICA SACRA elõadásra, melyen Gioachino Rossini: Petite messe solennelle mûve csendül fel. A Harmonia Albensis bérlettulajdonosok 30% kedvezménnyel válthatnak Musica Sacra belépõjegyet.

forrás: www.szekesfehervar.hu, szöveg: Lugosi Balázs, fotó: Molnár Artúr

Hírek

Videók