Harmonia Albensis 2021 templomi hangversenysorozat

Tavaly – megannyi más zenei programmal együtt – a 2004 óta folyamatosan megrendezett Harmonia Albensis is kényszerű szünetet tartott. A járványhelyzet javulásával az Alba Regia Szimfonikus Zenekar új vezetősége a sorozat újraindítása mellett döntött: júliusban csütörtökönként ismét hangversenyre várták a székesfehérvári közönséget.

A Harmonia Albensis koncepciója kikristályosodott az elmúlt bő másfél évtizedben: a Belváros templomaiban megrendezett koncertek sorában általában helyet kap egy nagyzenekari est, egy kóruskoncert és egy orgonahangverseny. Az utóbbi években a régizene is hangsúlyosan jelent meg a programban. A műsorok összeállításában természetesen döntő szempont az egyházzene, a Musica Sacra remekeinek bemutatása: az egyes koncertek gondolati magjára rendszerint rövid mottók hívják fel a figyelmet.

Persze nincsen az a tökéletes koncepció, amelyre nem fér rá egy kis finomhangolás: az idei programban meg is jelentek olyan új elemek, amelyek a jövőben akár állandósulhatnak is. A legfontosabb ezek közül egy új helyszín beléptetése volt: a második hangversenynek az evangélikus templom adott otthont. Ehhez a választáshoz az apropót az egyházközség 2019 októberében felszentelt két manuálos, 25 regiszteres orgonája adta, amely jelenleg kétséget kizáróan a város legjobb hangszere: kézenfekvő volt, hogy a sorozat hagyományos orgonaestjére itt kerüljön sor. Tovább erősödött a törekvés Székesfehérváron eddig nem játszott zeneművek bemutatására: a művek jobb érthetőségét (szintén új kezdeményezésként) kézbeadott műismertetők segítették.

A 2021-es sorozat a Szent Imre-templomban rendezett, „Sursum corda – Emeljétek fel szíveteket!” címet kapott nyitóestje az osztrák-német romantika, egyben a katolikus egyházzene egyik legnagyobb alakja, Anton Bruckner előtt tisztelgett a zeneszerző halálának 125. évfordulóján. Az Ars Oratoria Kamarakórus és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar fúvósművészeinek előadásában, Pad Zoltán vezényletével, Teleki Miklós orgonaművész közreműködésével négy rövid latin nyelvű motetta után a magyar viszonylatban rendkívül ritkán hallható, nagyszabású és különleges hangszerelésű e-moll mise csendült fel nagy sikerrel.

Az evangélikus templomban rendezett „Laudes organi – Az orgona dicsérete” mottójú orgonaest főszereplője Virágh András Gábor Erkel-díjas zeneszerző-orgonaművész volt, aki Mendelssohn, Bach, Liszt és Franck művei mellett egy rövid saját kompozícióját is megszólaltatta. Az emlékezetes hangversenyt – amelynek során a nagyközönség is megismerhette az orgona szép hangzását – a művész az ismert Luther-korál, az „Erős vár a mi Istenünk” dallamát alapul vevő mesteri rögtönzéssel csendítette ki.

A Szent Sebestyén templomban tartott harmadik hangversenyt Mozart zenéjének szentelte az Alba Regia Szimfonikus Zenekar. A „Harmonia caelestis – Égi harmóniák” című programot a felfedezések örömét kínálva állították össze a szervezők: a koncert első felében két templomi szonáta mellett két rendkívül ritkán hallható vokális kompozíció hangzott el Mozart pályafutásának első szakaszából. A műsor tolmácsolására kiváló muzsikusokat kértek fel: a Székesfehérváron rendkívül népszerű operaénekesnő, Kertesi Ingrid és Tóka Ágoston orgonaművész mellett Pál Tamás karmester volt még az est vendége. A klasszikus zene kiváló szakértőjének számító dirigens meghívásával régi adósságot törlesztettek a szervezők: a 84 éves művész ugyanis ez alkalommal mutatkozott be a székesfehérvári közönségnek. Élettel teli muzsikálása joggal érdemelt ki osztatlan elismerést úgy a zenekar muzsikusai, mint a közönség körében.

A Harmonia Albensis-sorozat záróestjének helyszíne ismét a Szent Imre-templom volt, ahol a nemzetközi hírű Ewald Rézfúvós Együttes lépett fel a „Laudate eum in sono tubae – Dicsérjétek őt trombitákkal!” címet kapott program előadójaként. Műsoruk a zenetörténeti korok és műfajok színes választékát kínálta az operarészletektől az angol reneszánsz táncokon és a barokk mesterek művein át Liszt Magyar rapszódiájáig. Az együttes művészeti vezetője, Bakó Levente trombitaművész által moderált koncert hangulatos zárása volt az idei sorozatnak.

A fogadtatásra sem lehetett panasz: jóllehet az első hangverseny látogatottságán még némileg érzékelhető volt az újrakezdést övező bizonytalanság, a második esttől kezdve mindenhol telt ház várta a fellépő művészeket. A lelkeket emelő zenei élményeket és az ismeretlen zeneművekkel való találkozás örömét nyújtó sorozatra nagyon vártak már a zenebarátok – folytatás jövőre!

Szabó Balázs
Fotó: Simon Erika és Nagy Norbert

Hírek

Videók