HA MEGSZÓLAL A ZENE, LELKÜNK TITKOS HÚRJAI REZDÜLNEK – ILYEN VOLT A ZENE VILÁGNAPI GÁLA FEHÉRVÁRON

Székesfehérváron évtizedes hagyomány, hogy a Zene Világnapján a város zenei életének legkiválóbb képviselői: kórusok, zenekarok, hangszeres művészek, népzenészek együtt énekelnek, muzsikálnak, nem ritkán a közönséggel közösen. Az ünnepi hangversenyen adták át a város zenei elismerését, a Fricsay Richárd-díjat, amelyet idén a 130 éve alapított Alba Regia Vegyeskar kapott.

 

Ünneplőbe öltözött gyermekek és felnőttek töltötték meg a lelátókat és a küzdőteret a Zene Világnapja tiszteletére rendezett gálaesten, ahol közel hétszáz fellépő színvonalas műsorának köszönhetően a közönség lelke is ünneplőbe öltözött. A hangverseny nyitányaként az Alba Regia Szimfonikus Zenekar együttesének fanfárja köszöntötte a közönséget. Ezt követően Kodály Zoltán Háry János című daljátékából az Intermezzo hangzott el az Alba Regia Szimfonikus Zenekar előadásában, Dobszay Péter Junior Prima-díjas karmester vezényletével. A hagyományokhoz hűen a legkisebbek is megmutatták, mit jelent a zene, a tánc, a játék: Kodály Zoltán Kiss Áron dalgyűjteményéből válogatott, kétszólamra feldolgozott gyermekjátékdal sorozata az Angyalkert, melyet a Kodály Zoltán Iskola 3-4. osztályosai adtak elő.

                                   

Lelkünk titkos húrjai rezdülnek meg, amint megszólal a zene – kezdte köszöntőjét Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, aki a zene világnapja kapcsán arról szólt, hogy a zeneszeretőket három csoportba sorolhatjuk: az első, a legkisebb csoport a zeneszerzők elit klubja. Ők, akik azelőtt hallják már a zenét, mielőtt papírra vetnék. A második, nagyobb csoport tagjai értik és művelik a zenét, megszólaltatják a hangszert, művészek. A legszélesebb réteget, a harmadik csoport tagjait a zeneszerető és zenét élvező közönség adja. Vargha Tamás kiemelte, Székesfehérvár egy különleges város, ahol olyan pedagógusok alkotják a negyedik csoportot, akik megalapozzák, gondozzák a gyermekek zenei fejlődését, hogy megtalálják helyüket a zenei életben is. 

Az esten megemlékeztek Kodály Zoltán születésének 140., halálának 55. évfordulójáról, Kodály kórusművei, valamint a Háry János és az Este a székelyeknél daljátékból hangzottak el részletek. Idén sem maradhatott el a nemzetközi kitekintés, így makedón, zulu, osztrák népdalokat hallhatott a közönség, de természetesen volt magyar népzene és néptánc is. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, a Hermann népzenei tanszak muzsikásai, a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar és a Hámori Jazz Trió a klasszikus, a nép- és a jazz zene világába is bepillantást adott. A szóló hangszereket Verő Johanna, a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium fuvolista növendéke képviselte, aki ezév szeptemberétől a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója.

 

 

A hagyományoknak megfelelően a Zene Világnapján adják át Székesfehérvár zenei elismerését, a Fricsay Richárd Zenei Díjat, amelyet azok az együttesek, előadóművészek, karnagyok, zenetanárok kaphatják, akik maradandót alkottak Székesfehérvár zenei életében. Idén a fennállásának 130. évfordulóját ünneplő Alba Regia Vegyeskarnak ítélte oda a díjat a város közgyűlése Székesfehérvár ének-zenei kultúrájának ápolása, a zene népszerűsítése érdekében végzett munkásságuk elismeréseként. A díjat dr. Cser-Palkovics András polgármester adta át Hegedüs Andreának, a vegyeskar elnökének, Kneifel Imre karnagynak, valamint Varga Koppánynak, az énekkar tagjának.

Az est egy különleges meglepetést is tartogatott: a város nevében itt köszöntötte Székesfehérvár polgármestere Kneifel Imrét, aki 29 éven át volt a Kodály iskola igazgatója. „A közösség megbecsülését kifejező elismerést abban a közegben adjuk át, amihez Kneifel Imrét minden köti. Nélküle nem lehetnénk ma itt. Ahogy a gyerekek szólítják, Imre bácsit óriási tisztelet és szeretet övezi diákjai körében. Úgy vélem, az a pedagógus, aki ezt eléri, az mindent elér.” – mondta dr. Cser-Palkovics András a Polgármesteri Elismerő Emlékérem átadásakor, így köszönte meg a pedagógus igazgatói munkáját. Azt kívánta a város közössége nevében, hogy Kneifel Imre Székesfehérvár kulturális életének még hosszú-hosszú ideig vezetője maradjon. A szűnni nem akaró tapsot egy rövid ideig a meglepetésdal szakította meg. Az Alba Regina Sportcsarnokban több mint ezren énekelték együtt: „Néked zeng ez az dal!”

 

 

Az ünnepi gondolatokat követően ismét felhangzott az ének az általános és középiskolai énekkarok és felnőtt kórusok alkotta összkar előadásában. Mindez azoknak a hangszeres és ének-zene tanároknak, zenekar- és kórusvezetőknek köszönhető, akik lelkes munkájukkal életet leheltek együtteseikbe. Ezt a munkát az este keretében köszönte meg a város Csikós-Árky Brigitta (Zentai Úti Általános Iskola Gyermekkara) Molnárné Rádl Margit (Kossuth Lajos Általános Iskola Gyermekkara) és Szünder Nóra (Kossuth Lajos Általános Iskola Kicsinyek Kórusa) karnagyoknak. A Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola kórusvezetőinek: Polgár Zoltánné (Legkisebbek Kórusa), Nyárs Annamária (Kicsinyek Kórusa), Kneifel Imre (Bárdos Lajos Gyermekkara és az Alba Regia Vegyeskar) Feke Mariann (Kodály Zoltán Leánykara). Köszöntötték a Ciszterci Szent István Gimnázium Gyermekkar és Vegyeskar karnagyát, Radics Évát,  a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI Vegyeskara vezetőjét, Mihály Györgyöt,  a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola Vegyeskara és Egyneműkara karnagyát, Reiner Renátát, valamint a Vasvári Pál Gimnázium Vegyeskara vezetőjét, Tarné Szabó Magdolnát. A városban működő felnőttkórusok karnagyainak: Szabó Adrienn (Ars Musica Kórus), Tóka Szabolcs (Fejér megyei Szent György Kórház Kórusa), Reiner Renáta, Szarka Andrea (Primavera Kórus) és Zemlényi Katica (Vox Mirabilis Kamarakórus) munkáját is elismerték. A zene világnapja lehetőséget ad az emlékezésre: a ma este műsorát Horányi Ottília karnagy és Kovács Tamás harsonaművész emlékére ajánlották.

szöveg: Csordás Csilla (ÖKK), fotó: Simon Erika

Hírek

Videók