Gálaműsor a Zene világnapján

Rendhagyó módon, de idén is együtt ünnepelték a zene világnapját a város zenei életének kiválóságai. A pandémia miatt, kevesebb fellépővel, online közvetítéssel ünnepelt Székesfehérvár. Az iskolai kórusok virtuálisan, a város számos iskolájában készített kisfilm segítségével kapcsolódtak be a muzsika ünnepébe. Székesfehérvár zenei elismerését, a Fricsay-díjat Magyarné Tima Zsuzsanna zenepedagógus kapta.

Székesfehérváron hagyományosan a város zenei életének legkiválóbb képviselői: kórusok, zenekarok, hangszeres művészek, népzenészek énekelnek, muzsikálnak együtt a zene világnapján. A közös, a zene sokszínűségét megmutató ünnep idén sem maradt el, csak a helyszín és némileg a forma változott. 2021-ben a Városháza Díszterme telt meg zenével, amit a fehérváriak a város YouTube csatornáján és a Fehérvár Televízió adásán követhettek élőben.

1

Zenekarunk a Városháza Dísztermében.

 

Dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntőjében a közösség fontosságát hangsúlyozta, “ami nélkül csak éldegélnénk itt százezren egymás mellett, de nem kötne össze minket sok minden”, és ennek a közösségnek az egyik alapja a város kulturális élete, ami elképzelhetetlen
zene, sokszínű zenei közösségek nélkül.

Vargha Tamás országgyűlési képviselő a zene szeretetéről, a zenét értőkről, a zene megszületésének csodájáról beszélt. Felidézte Peter Shaffer Mozartról írt drámáját, és az abból készült Oscar-díjas Amadeus című filmet, ami szintén jól érzékelteti, hogy milyen csoda az, ahogy a remekművek készülnek. Egyúttal megköszönte a ma este fellépő “zenét értőknek”, hogy átadják ezt a csodát nekünk, zenét szeretőknek.

2

Idén a Fricsay Richárd Zenei Díjat Magyarné Tima Zsuzsanna vehette dr. Cser-Palkovics András polgármestertől

 

Az ünnepi műsort a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar rézfúvós kvintettje nyitotta Tylman Susato Reneszánsz fanfárjával. Bartók-műveket adott elő az Alba Regia Vegyeskar Kneifel Imre vezényletével és a Kodály Gimnázium Leánykara Feke Mariann vezetésével. Élőben fellépett még a Musicolore énekegyüttes, Cserta Balázs és Horváth János, Verő Johanna és Vasvári Tamás, valamint a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI népi énekes növendékei. A város számos iskolai kórusa ezúttal virtuálisan csatlakozott a programhoz. Az elmúlt napokban a Fehérvár Médiacentrum munkatársai járták végig a kórusokat, hogy ma este, ha csak felvételről is, de megszólalhasson az összkari mű. A zenei program zárásaként Mozart 17. szimfóniája csendült fel az Alba Regia Szimfonikus Zenekar előadásában, Dobszay Péter karmester vezényletével.

3

Dobszay Péter vezető karmester

 

Az ünnepi műsor után a kórusvezetőket hívta közös szakmai beszélgetésre az Alba Regia Szimfonikus Zenekar. A szimpózium előtt Ruff Tamás, a Szimfonikus Zenekar igazgatója és dr. Cser-Palkovics András polgármester köszönte meg a karvezetők munkáját, majd bemutatkozott Dobszay Péter. A Zenekar zenei vezetője elmondta, örül, hogy Székesfehérváron hagyományosan jó kapcsolat van a szimfonikusok és a kórusok között, és ő is nyitott a szakmai együttműködésekre, véleménycserékre.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

szöveg: Fejér Tamás (ÖKK)

fotó: Simon Erika (ÖKK)

Hírek

Videók