FÜLET GYÖNYÖRKÖDTETÕ ZENEI ÉLMÉNYEK A HARMONIA ALBENSISEN

Hamarosan ismét gyönyörû muzsika csendül fel csütörtökönként Székesfehérvár templomaiban, hiszen július 6-án kezdõdik a Harmonia Albensis. A négy alkalomból álló nyári koncertsorozat keretében olyan neves mûvészek érkeznek Fehérvárra, mint a Három Tenor hangversenyeinek korábbi állandó karmestere, Ács János vagy az orgonista Rákász Gergely. Az idei sorozat cento-i harmóniákkal zárul.

Tizenötödik alkalommal rendezik meg a Harmonia Albensist Székesfehérváron. A hangversenysorozatnak három fehérvári templom, a Szenti Imre és a Ciszterci templom, valamint a székesegyház ad otthont július 6-a és július 27-e között.  ifj. Major István, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója elmondta, hogy az idei sorozat a Jubilate Domino koncerttel kezdõdik, ahová elsõsorban a régi zene iránt érdeklõdõ zenebarátokat várják. A historikus elõadásmód legkiválóbb szakértõibõl álló Ensemble Cantilene a 16.-18. századi német, németalföldi és olasz mestereinek ritkán hallható darabjaiból válogat.

 

ifj. Major István bemutatta a zenekar új koncertmesterét, Selmeci Gábort, aki beszélt arról is, hogy édesapja is koncertmester volt egész életében. Majd arról szólt, fontos, hogy a zenekar egy emelkedõ pályán dolgozzon, és olyan cél lebeghet elõtte, mely összekovácsolja a társulatot. 

Kodály Zoltán életmûve elõtt tiszteleg július 13-án a Te Deum koncert, amelynek karmestere Ács János, az olasz operarepertoár világhírû specialistája lesz, aki éveken át állandó karmestere volt a Három Tenor hangversenyeinek. Az est folyamán felcsendül Kodálytól a Nyári este, a Vértanúk sírján és a Budavári Te Deum is. Ács János elmondta, hogy személyesen is ismerhette a mestert, öccse, Ács József 14 évesen a Zeneakadémiára járt a rendkívüli tehetségek osztályába, amelyet Kodály alapított. Kiemelte, hogy Olaszországban a zenekritikusok úgy tartják, hogy három mester volt a világon, aki a legjobban komponált énekhangra, Monteverdi, Verdi és Kodály. „Nem véletlen, hogy a kodályi életmû legnagyobb része kórusmûvekre és gyerekkórusoknak írt mûvekre összpontosul.” – tette hozzá.Július 20-án Rákász Gergely Illuminations koncertjén gyertyákkal megvilágított templomban, csodálatos orgonamuzsika segítségével léphetünk ki a hétköznapok világából és utazhatunk vissza az évszázadokban. Rákász Gergely elmondta, hogy a világ számos részén élnek a családtagjai, így a születésnapokon egy-egy szál gyertyával idézik meg annak szellemét, aki éppen nem lehet ott közöttük. Ebbe a családi szertartásba szeretné beavatni hallgatóit is, akik a koncerten szintén megtehetik, hogy csatlakoznak ehhez és õk is gyertyával idézik meg azt, akik fizikailag nem lehetnek velük.Brájer Éva alpolgármester kiemelte, hogy izgalmas, magas mûvészi színvonalú csemegét kínál az idei koncertsorozat, elsõsorban a székesfehérváriaknak, hiszen a jegyek és bérletek pillanatok alatt elkelnek. Köszönetet mondott a szervezõknek, hogy a koncertek között van a Cento-i Harmóniák is. Hozzátette, hogy a Székesfehérvár testvérvárosából érkezõ mûvészek fellépése külön öröm, hiszen a testvérvárosi kapcsolatokat nem képviselõi szinten kell erõsíteni, hanem a kultúra és az oktatás területén. A Harmonico ConCento énekegyüttes július 27-én lép fel a Szent Imre templomban. Mûsorukban Centóhoz és Ferrarához kötõdõ zeneszerzõk mûvein keresztül ismerhetjük meg Székesfehérvár testvérvárosában évszázadok óta virágzó Musica Sacra legszebb gyöngyszemeit.

Jegyek kaphatóak a Vörösmarty Színház jegyirodájában és a www.arso.hu oldalon keresztül is vásárolhatóak.