November 4-én szombaton 19:30-től Pad Zoltán Liszt- és Lajtha- díjas karnagy vezényli az Alba Regia Szimfonikus Zenekart az Ünnepi sorozat nyitókoncertjén.  A Szent István-székesegyházban megrendezett hangverseny műsorában Luigi Cherubini c-moll Requiemje csendül fel.  Közreműködik az Alba Regia Vegyes Kar és az Ars Musica Kórus. 

A Halottak napi koncertek általában különlegesek, mert egy egészen egyedi liturgia a gyászmise szövege csendül fel és talán ennek van a leggazdagabb irodalma. A misék után a passiók és a requiemek azok a műfajok, amikben a legtöbb és legizgalmasabb darabok íródtak.

Miért épp Cherubini Requiemjére esett a választás?

„Nagyon szeretem a Fehérvári zenei életben, hogy mindig valami újdonságot lehet műsorra tűzni. Kézenfekvő lenne például Mozart Requiemje, amelyet mindenki ismer és szeret, de itt van a közönség részéről is egy olyan igény, hogy megismerjék az újat. Cherubini darabja Mozartig az egyik legnépszerűbb gyászmise volt. Sajnos még kevesen ismerik ezt a szép művet, de remélhetőleg ezután a koncert után sokszázzal többen fogják.

Milyen lesz az együttműködés a két Fehérvári kórussal: az Alba Regia Vegyeskarral és az Ars Musica kórussal?

„A requiem, mint műfaj -néhány modern művet leszámítva- elég jól énekelhető. Ketté kell választani az énekes szólamokat a hangszeresektől. Utóbbiban vannak olyan nehézségű anyagok, mint a korban bármelyik zeneszerzőnél. Azonban az énekes szólamok homofón felépítésűek, tehát tömbösen szólnak, viszont vannak benne impozáns fúgák is, ahol a kulcsénekesen meg tudják csillogtani „hangszeres tudásukat.

November 4-én várjuk mindazokat, akik elmélyülésre vágynak egy belső úton, illetve azokat, akik elhunyt szeretteiket maguk elé szeretnék helyezni. Ez az est az elcsendesedésről fog szólni.”

 A Halottak napi hangverseny november 4-én 19:30-kor kezdődik a székesfehérvári Szent István bazilikában.

 Jegyvásárlási lehetőség az ARSO jegypénztárban vagy itt:

https://arso.jegy.hu/program/halottak-napi-hangverseny-153591/1054924