Szerenád – Somorjai Sorozat 4.


Helyszín
Szent István Terem
Időpont
2024.04.06. 19:00 - 20:30 Jegy

Szerenád – Somorjai Sorozat 4.

Mozart: F-dúr divertimento 

Mendelssohn: d-moll hegedűverseny

Farkas Ferenc: Piccola musica di concerto

Elgar: e-moll szerenád 

Britten: Simple Symphony 

Hegedűn közreműködik és hangversenymester:

Kováts Péter, Bartók–Pásztory-díjas hegedűművész

A 2023/24-es Somorjai-sorozat záró estjének programja a legnemesebb értelemben vett klasszikus szórakoztató muzsika néhány gyöngyszemét vonultatja fel. A műsor érdekessége, hogy a felcsendülő művek közül több fiatalkori alkotás, szerzőik korán kibontakozó zsenijének tanúságtételei.

Mozart tizenhat évesen írta meg az itáliai utazások során megismert olasz vígopera intenzív hatásáról tanúskodó F-dúr divertimentóját. Mendelssohn tizenhárom esztendősen komponálta d-moll hegedűversenyét, amely még kamaszos szertelenséggel nyúl a klasszikus formamodellekhez – a lassú tétel áradó dallamossága vagy a finálé „cigányos” tematikája, rámenős virtuozitása mindazonáltal hálás hangversenydarabbá avatják a művet. A 20. századi magyar zenetörténet iskolateremtő alakja, Farkas Ferenc a műfajok széles skálájában bizonyult valódi mesternek: a szünet után felcsendülő Piccola musica di concerto a barokk vonószenekari hangzást ötvözi a modern kor zenei nyelvezetével.

Az est utolsó részében az angol zenetörténet nagyjai kapnak szót. Edward Elgar 1892-ben írott három tételes Szerenádja szélesen ívelő melódiáival, melankóliába hajló hangulatával a viktoriánus Albion miliőjét idézi fel. A hangversenyt Benjamin Britten saját gyermekkori kompozícióinak témáin alapuló, a zeneszerző jellegzetes humoráról és a neoklasszicizmus iránti vonzódásáról tanúskodó Simple Symphony című alkotása zárja. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar koncertjének szólistája és hangversenymestere Kováts Péter Bartók-Pásztory-díjas hegedűművész, a veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar művészeti vezetője lesz.