Sursum corda ‒ Emeljétek fel szíveteket!


Helyszín
Szent Imre-templom
Időpont
2021.07.01. 19:30 Jegy

Hangverseny Anton Bruckner halálának 125. évfordulóján

A mintegy két évtizedes hagyománnyal bíró sorozat első koncertjének műsorában az osztrák-német romantikus zene egyik legnagyobb mestere, Anton Bruckner e-moll miséje, valamint rövid egyházzenei darabjai csendülnek fel az Ars Oratoria Kamarakórus és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar fúvós művészeinek előadásában, Pad Zoltán Liszt-díjas karnagy vezényletével.

Anton Bruckner (1824-1896) osztrák zeneszerző a barokk muzsika hagyományait eleveníti fel a német késő romantika kifejezési eszközeivel. Szimfóniáit a Beethoven- és Schubert-szimfóniák folytatásának szánta, e műveiben egyaránt fellelhető a barokk orgonamuzsikára emlékeztető súlyos, tömör hangszerelés és Wagner zenekarának hatalmas rézfúvós-apparátusa is. Szenvedélyes szimfóniáin kívül maradandó egyházi műveket alkotott. Romantikus hangvételű zenekari műveiben népzenei elemeket is felhasznált. Önmagával szemben nagyon kritikus volt, gyakran, és sokat javítgatta műveit.

Az Ars Oratoria Kamarakórus 2019 elején alakult, első koncertjüket március végén tartották a Szemináriumi templomban. A hivatásos énekművészekből álló kamarakórust a Magyar Rádió Énekkarának karnagya, a Liszt-díjas Pad Zoltán vezetésével működik. A kórus többféle feladatot is ellát: közreműködik az Alba Regia Szimfonikus Zenekar partnereként, a cappella koncertekkel és liturgikus fellépésekkel gazdagítja Székesfehérvár zenei életét.

Pad Zoltán a budapesti Zeneakadémián és Münchenben végezte tanulmányait. Nemzetközileg magasan jegyzett dirigens, aki az elmúlt években számos kiváló külföldi együttest vezényelhetett. Széles repertoárja a reneszánsz zenétől a legújabb darabokig terjed, számos ősbemutató fűződik nevéhez. A magyar kortárs zene, valamint Bartók, Kodály és Ligeti műveinek elkötelezett tolmácsolója. Elhivatott pedagógus, világszerte tart workshopokat, karvezetés kurzusokat.

A Harmonia Albensis sorozat koncertjei csütörtök esténként 19.30 órakor kezdődnek. A négy templomi koncertet tartalmazó bérlet ára 6.400 Ft, az egyes hangversenyekre szóló belépőjegy ára 2.200 forint. Az árakból 25% kedvezményt biztosítunk a nyugdíjasok és diákok számára. Jegyek és bérletek válthatók a https://arso.jegy.hu oldalon és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Jegyirodájában (Székesfehérvár, Fő utca 8., Vörösmarty Színház), nyitva: hétfő–péntek 10.00–18.00 óra

A hangversenyek csak védettségi igazolvánnyal látogathatók.