PÁR-BESZÉD, az ARSO Magyar Klasszikus Zene napi koncertje


Helyszín
Szent István Terem
Időpont
2022.05.16. 19:00 - 21:00 Jegy

A Magyar Klasszikus Zene Napja programsorozatot 2021-ben indította útjára a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a 2016-ban elhunyt Liszt Ferenc- és kétszeres Kossuth-díjas zongoraművész, karmester és zeneszerző, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója, az elmúlt fél évszázad egyik legnagyobb hatású magyar muzsikusa, Kocsis Zoltán emléke előtt tisztelegve. A kezdeményezéshez azonnal csatlakozott az ország számos zenekara és oktatási intézménye, így az Alba Regia Szimfonikus Zenekar is.

A 2022-ben az együttes ismét tartalmas műsort kínál az érdeklődőknek: a „PÁR-BESZÉD” címet viselő hangversenyük programjában kortárs zeneszerzők művei lépnek diskurzusba a 20. század, immár klasszikusnak számító mestere, Kodály Zoltán kompozícióival. Eötvös Péter 2014-ben keletkezett, 2016-ban átdogozott „Dialog mit Mozart – Da Capo für Orchester” című darabja a zeneszerző által kiválasztott Mozart-töredékekre reagál a saját zenei nyelvén: „Hol én kérdezek, és ő válaszol, hol fordítva.” – írja Eötvös. Dobri Dániel, az Alba Regia Szimfonikus zenekar kortárs zenei vezetőjének From Do to Do című harsonaversenye ősbemutatóként csendül fel Dobi János és a zenekar előadásában. Új művéről így vall a szerző: „Kompozícióm nem hagyományos felépítésű versenymű. A szóló és zenekari szakaszok nem folytatnak párbeszédet egymással, inkább a harsona monologizál, már-már balladisztikusan mesél a körülötte folyamatosan alakuló zenekari szövet segítségével.” A kortárs zene színes hangzásvilágával élő alkotásokhoz Kodály fiatalkori remeke, az impresszionista zene hatásáról tanúskodó Nyári este és a verbunkos hagyományát idéző Marosszéki táncok társul. A Szent István-teremben rendezett hangverseny dirigense az Alba Regia Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője, Dobszay Péter Junior Prima-díjas karmester lesz.

 

A koncert előtt a kortárs zene izgalmas világába kalauzoló „Pár-beszéd”-re várják az érdeklődőket: Dobri Dánielt dr. Szabó Balázs zenetörténész kérdezi a bemutatandó harsonaverseny műhelytitkairól 18.15 órától a szent István hitoktatási és Művelődési Ház földszinti Galériájában.

 

 

Közreműködik:

Dobi János Mátyás – harsona

 

Eötvös Péter: Dialog mit Mozart

Dobri Dániel: Harsonaverseny (ősbemutató)

Kodály Zoltán: Nyári este

Kodály Zoltán: Marosszéki táncok

 

Vezényel: Dobszay Péter Junior Prima-díjas karmester

 

 

Jegyár: 2.500.- Ft
A jegyek árából nyugdíjasok és a diákok számára 25 százalékos kedvezményt biztosítunk.

 

Információ:

jegyiroda@arso.hu  | +36 70 509 8805 | +36 22 503 503

Jegyek az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Jegypénztárában (Székesfehérvár, Fő utca 8., nyitva: H-P 10.00–18.00 óra) vagy online a www.arso.hu oldalon kaphatók

Az ARSO az esetleges időpont- és a helyszínváltozás jogát fenntartja!