„Mária-képek a kortárs zenében”

A belépés díjtalan!
Helyszín
ARSO Székház
Időpont
2022.11.20. 19:00 - 20:00
Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar szakrális kamarakoncertjének központi témája a veszteség és a hiány. Ezt az érzést járjuk körbe olyan kortárs műveken és gregorián énekeken keresztül, amelyek a zene nyelvén értelmezik újra Szűz Mária alakját és személyiségét. Koncertünkön olyan komponisták munkásságába nyerhet betekintést a közönség, mint Arvo Part, aki a kortárs egyházzene legkiemelkedőbb képviselője és egyben korunk legkeresettebb zeneszerzője a filmzene területén is, vagy Hildegard von Bingen XI. századi apáca-zeneszerző, aki az európai zenetörténet első ismert női komponistája.
Hangversenyünkön egy különleges utazásra invitáljuk közönségünket, ahol az elhangzó művek között megismerkedhetnek azok történetével is Dobri Dániel zeneszerző egyedi megközelítésében. Képzeljük el, hogy egy képzőművészeti kiállításon vagyunk, egy hatalmas középkori katedrálisban, ahol különböző stílusú Szűz Mária-portrék lógnak a falon egymás mellett. Ezek a portrék különböző korokból származnak egymástól nagyon eltérő stílusú művészek kezei alól. Majd kezdjük el szépen lassan sorban vizsgálni ezeket a hangzó képeket, és próbáljuk meg kihallani belőlük a különböző történeteket, sorsokat! Ezeken a zenei portrékon Szűz Mária különböző ábrázolásait figyelhetjük meg, vagyis a koncerten elhangzó darabokon keresztül a legkülönbözőbb női szerepek tárulnak majd elénk.
Közreműködik:
az ARSO kamaraegyüttese, valamint
Rajk Judit énekművész, a Zeneakadémia tanára, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia címzetes tagja.
Házigazda: Dobri Dániel, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar kortárs művészeti vezetője
Műsor:
Arvo Part: Fratres
Hildegard von Bingen: Mária-himnusz
Castitatis thalamum – a Las Huelgas Kódexből
Ave Maris Stella – a Las Huelgas Kódexből
Dobri Dániel: Lamento
Fekete Gyula: Ave Maria
Jeney Zoltán: Én imádottam
Vladimir Martynov: The Beatitudes
Az ARSO római turnéja előtt a hangversenyt 2022. november 20-án, vasárnap 19 órától hallhatja a székesfehérvári közönség az ARSO Székházában (8000 Székesfehérvár Szabadságharcos út 59.)
A belépés díjtalan!