In memoriam Eötvös Péter – Francia impressziók


Helyszín
Szent István Terem
Időpont
2024.04.25. 19:00 - 21:00 Jegy

In memoriam Eötvös Péter – Francia impressziók

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar tavaszi kortárs-klasszikus hangversenyének fókuszában a francia impresszionizmus színgazdagsága, valamint a zenei párbeszéd áll Eötvös Péter,
Maurice Ravel és Dobri Dániel művein keresztül. Eötvös Péter magyar zeneszerző, zenepedagógus és karmester, a 20.-21. század egyik legismertebb operaszerzője. A kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző a modern európai zenetörténet minden műfajában korszakos jelentőségű műveket alkotott nemrég bekövetkezett haláláig, kompozícióit és karmesteri tevékenységét a világ minden pontján ismerik Európától az Egyesült Államokon át Japánig.

Eötvös valódi csodagyerek volt: tizenévesen a budapesti Zeneakadémián végezte zeneszerzői tanulmányait Kodály Zoltánnál, és hamar világhírnévre tett szert: a hetvenes években a Kölni Rádió ösztöndíjasa volt, majd a nyolcvanas években Franciaország legjelentősebb kortárs zenei együttesének a Pierre Boulez alapította párizsi Ensemble InterContemporainnak lett a zeneigazgatója.

Eötvös Péterre két korszakos zeneművével (egy Mozart hommage-zsal és egy klarinét-kettősversennyel), Maurice Ravel zenéjével, valamint Dobri Dániel, az ARSO kortárs művészeti vezetője Eötvösnek dedikált ősbemutatójával emlékezünk. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar vendége Rémi Durupt, a francia karmester-szcéna középgenerációjának kiemelkedő képviselője, a párizsi Ensemble Links művészeti vezetője. Durupt az Eötvös Alapítvány mentoráltja, és számos nemzetközi karmesterverseny győztese.

Műsor:

Eötvös Péter: Levitation

Eötvös Péter: Dialog mit Mozart

Dobri Dániel: Dialog mit Eötvös (ŐSBEMUTATÓ)

Maurice Ravel: Couperin sírja 

Vezényel: Rémi Durupt (Franciaország)

Szólisták: Dávid József (klarinét) és Kurucz Levente (klarinét)

Az est házigazdája: Dobri Dániel

Támogató partnereink:
Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány, Nemzeti Kulturális Alap