Harmonia caelestis ‒ Mennyei harmóniák


Helyszín
Szent Sebestyén-templom
Időpont
2021.07.15. 19:30 Jegy

Mozart-est

A mintegy két évtizedes hagyománnyal bíró sorozat harmadik koncertjének első felében Mozart ritkán hallható egyházzenei kompozícióiból hangzik el válogatás, majd a klasszikus zenekari repertoár egyik ékköve, az Esz-dúr szimfónia (KV 543) hangzik el az Alba Regia Szimfonikus Zenekar tolmácsolásában. Az est művészvendége Kertesi Ingrid Liszt-díjas operaénekesnő, vezényel Pál Tamás Liszt-díjas karmester.

Kertesi Ingrid (szoprán) tizenkilenc évesen kezdte a Zeneakadémiát – előtte nyolc évig csellózni tanult –, Sziklay Erika növendékeként 1986-ban diplomázott. Még abban az évben szerződtette az Operaház, ahol magánénekesként rövid időn belül egyre fontosabb szerepekhez jutott. Főbb szerepei: Adina (Szerelmi bájital), Lammermoori Lucia, Norina (Don Pasquale), Melinda (Bánk bán), Júlia (Gounod: Rómeó és Júlia), Romilda (Xerxes), Blonde (Szöktetés a szerájból), Sophie (A rózsalovag), Léna (Vajda: Leonce és Léna), Gilda (Rigoletto). Gyakran hallhatjuk barokk oratóriumok, misék, kantáták előadójaként is. Több nemzetközi versenyen vett részt, és ott szerepelt a győztesek között: Lipcse (1984), Barcelona (1985), a németországi Gütersloh (1988). Számos külföldi operaházban vendégszerepelt: Bécsben, Berlinben, Grazban, Lugenben, Amsterdamban, Bregenzben, Párizsban, Strasbourgban és Veronában. Az 1997/1998-as évadban a düsseldorfi opera is szerződtette. A Magyar Televízió 1996-ban portréfilmet készített róla. 2001-ben Magyarország Érdemes Művésze, 2015-ben Magyarország Kiváló Művésze díjjal tüntették ki, emellett  a Bartók-Pásztory-díj és a Liszt Ferenc-díj birtokosa is.

Pál Tamás a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zeneszerzés és karmester szakán szerzett diplomát 1965-ben. A Magyar Állami Operaházban korrepetitorként, karmesterként dolgozott, 1975–1983 között a Szegedi Nemzeti Színház operaigazgatója, a zenekar igazgató karmestere, városi főzeneigazgató volt. 1986–1989 között a Budapesti Művészeti Hetek és Szabadtéri Színpadok Igazgatóságának zenei vezetője. 2001-től 2006-ig a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője. A 2000-es években karmesteri munkája mellett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója a korrepetitor szakon, illetve karmestere a Zeneakadémia szimfonikus zenekarának. 2008 júliusától a Szegedi Nemzeti Színház operatársulatának első karmestere. Nemzetközi karrierje a Caracasi Operaház megnyitásán, 1978-ban kezdődött, azóta szívesen látott vendége a világ operaházainak; az utóbbi években elsősorban Olaszországban és Franciaországban aktív.

A Harmonia Albensis sorozat koncertjei csütörtök esténként 19.30 órakor kezdődnek. A négy templomi hangversenyt tartalmazó bérlet ára 6.400 forint, a jegyár 2.200 forint. Jegyek és bérletek a www.arso.hu oldalon és a Vörösmarty Színházban, a zenekar jegyirodájában kaphatók. A nyugdíjasok és diákok számára az árakból 25 százalék kedvezményt biztosítanak.