Alapérzelmek a zenében – Félelem és meglepetés

MINDEN JEGY ELKELT!
Helyszín
MÜPA – Fesztivál Színház
Időpont
2022.11.20. 11:00 - 13:00

Jobb félni, mint meglepődni? A megváltoztatott mondásnak lehet némi igazságtartalma: mind a félelem, mind a meglepetés olyan érzelmek, melyeket valami előidéz, kivált, vagyis reakciók egy bizonyos ingerre, illetve egy váratlan eseményre. Minden művészeti ág előszeretettel épít a meglepetés erejére, de vajon mi a helyzet a félelemmel? Egy dolog biztos: ha a hallgatóságnak nem is, de a megszólaltatott, más-más műfajú klasszikus zenei részletekben megidézett szereplőknek és karaktereknek lesz félnivalójuk.

A félelem és a meglepetés között az egyik közös nevező, hogy mindkét alapvető érzelemnek általában konkrét tárgya van. Végtelen listát alkotnak a különböző félelmek, azaz fóbiák, melyek között sokak számára abszurd elemek is találhatóak. Gyakran attól félünk, amit nem ismerünk, illetve attól tartunk, ami ránk vár. A jelen történéseitől is félhetünk persze: a félelem tehát lehet olyan azonnali reakció is, amilyen a meglepetés. Ez utóbbit az elvárásainkhoz képest lehet és kell értelmezni: hiába számítunk erősen valamire, a körülmények szeszélyes összejátszása a legváratlanabb események okozója lehet. A meglepetés lehet pozitív, negatív, de akár semleges töltetű is, ám ha választani lehetne, a legtöbben nyilván a kellemes meglepetések mellett tennék le a voksukat. A program szándékaink szerint ezt a vonalat erősíti: Haydn, Schubert, Schumann, Mozart és Muszorgszkij zenekarra, illetve énekhangra írt művei hangzanak majd el, Szélpál Szilveszter operaénekes kommentárjaival kiegészülve.

Korosztály: 10-14 év

 

Műsor:

Haydn: G-dúr („Üstdob” / „Meglepetés”) szimfónia, Hob. I:94 – II. Andante (részlet)

Schumann: Gyermekjelenetek, op. 15 – No. 11: Megfélemlítés

Schubert: A halál és a lányka, D. 531

Mozart: Don Giovanni, K. 527 – „Don Giovanni! Vacsorára hívtál engem” / „Don Giovanni, a cenar teco” (A kormányzó jelenete, II. felvonás)

Muszorgszkij: Éj a kopár hegyen

 

ének, moderátor
Szélpál Szilveszter
ének
Dani Dávid, Cseh Antal
zongora
Kerényi Mariann

Vezényel: Dobszay Péter Junior Prima-díjas karmester

 

 

Jegyek és további információ:

https://www.mupa.hu/program/csaladi-es-ifjusagi-programok/alaperzelmek-a-zeneben-felelem-es-meglepetes-2022-11-20_11-00-fesztivalszinhaz