A Zongorista II.

ELMARAD!!! Helyszín
Hotel Magyar Király
Időpont
2020.03.19. 18:00 - 20:00 Jegy

Kedves Közönségünk!

A mai napon kihirdetett veszélyhelyzet miatt a soron következő előadásunkat nem tartjuk meg. Így ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy a 2020. március 19. csütörtök este 18 órára, a Hotel Magyar Király kupolatermébe meghirdetett Somorjai Ferenc Kamarazenekari és Kórus Hangversenysorozat nyitókoncertje A Zongorista II.,  ELMARAD!

Zenekarunk igyekszik mindent megtenni azért, hogy a koncertet egy későbbi időpontban bepótolja. Ennek részleteiről a lehetőségek alakulása szerint tájékoztatni fogjuk Önöket.

Köszönjük megértésüket és türelmüket!

 

Ki lesz ma?
Eszmék és muzsika így egyben.
Aki kérdez: a Bartók Rádió műsorvezetői
Aki válaszol: Bedő Imre a Férfiak Klubja elnöke

Műsor:
Mozart: A-dúr zongoraverseny, K414
Schumann: C-dúr fantázia Op. 17.

Közreműködik:
Bogányi Gergely – Kossuth-díjas zongoraművész

Hangversenymester:
Selmeczi Gábor

A Somorjai-bérlet nyitóestjének műsorán a zongorairodalom két halhatatlan remekműve szerepel. Az 1782-ben keletkezett, úgynevezett „KisA-dúr zongoraverseny (K. 414) – a zongorára szánt versenyművek többségéhez hasonlóan – a Bécsben ez idő tájt letelepedő Mozart „saját használatára” készült, aki e darabok előadása során komponistaként, szólistaként és zenekarvezetőként egyaránt bemutathatta képességeit a császárváros igényes publikumának. A kompozíció a mester leggyakrabban megszólaltatott versenyműveinek egyike – szélesen ívelő melódiákkal, felhőtlenül derűs hangvétellel gyönyörködteti hallgatóit. A 19. század a zongorairodalom egyik legnagyszerűbb korszaka: a zeneszerzők – kihasználva a szinte napról napra fejlődő instrumentumok kínálta lehetőségeket, lévén általában maguk is a hangszer jeles játékosai – számtalan kisebb-nagyobb darabbal gazdagították annak repertoárját. Jóllehet Schumann kézbetegsége miatt feladni kényszerült ígéretes virtuóz karrierjét, zeneszerzői pályája első évtizedét mégis szinte kizárólag a zongorairodalomnak szentelte. Önálló kompozíciói és kis tételeket összefűző ciklusai új költői nyelvet teremtettek, fantáziadús, rejtett programokban gazdag alkotásai új fejezetet nyitottak a romantikus zene történetében. Az oeuvre csúcspontja kétséget kizáróan az 1838-ben befejezett C-dúr fantázia, melynek életrajzi hátterét a zeneszerző Clara Wieck iránti szerelme adja. A három részes, hatalmas zenei és technikai igényű fantáziában többek között egy Beethoven-idézet, A távoli kedveshez dalciklus sokatmondó frázisa utal a magánéleti szálra. Érdekesség, hogy művét Liszt Ferencnek ajánlotta Schumann, aki a gesztust a grandiózus h-moll szonáta dedikációjával viszonozta. A koncert szólistája a romantikus zongorairodalom egyik legavatottabb hazai megszólaltatója, Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész, vendége Bedő Imre, a 2013-ban alapított Férfiak Klubja elnöke lesz.

szöveg: dr. Szabó Balázs