A magyar klasszikus zene napja

Az online koncert megtekintése díjtalan!

Időpont
2021.05.28. 19:00

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar online koncertje az esemény YouTube-csatornáján

Műsor:
Richard Strauss: Metamorphosen
Dohnányi Ernő: Concertino hárfára és kamarazenekarra
Dinyés Dániel: Tempo lugubre (ősbemutató)

Szólót játszik: Bábel Klára hárfaművész

Vezényel: Dinyés Dániel


Online koncertek a magyar klasszikus zene napján

Hagyományteremtő szándékkal május 30-án, a néhai Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester születésnapján indítja útjára a magyar klasszikus zene napja elnevezésű programsorozatát a Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok, bevonva az ország számos együttesét és oktatási intézményét, köztük az Alba Regia Szimfonikus Zenekart. A fehérvári muzsikusok hangversenyének május 28-án, pénteken 19.00 órától lehet részese a közönség az esemény YouTube-csatornáján. A koncert műsorán Dinyés Dániel, Dohnányi Ernő és Richard Strauss művei szerepelnek, szólót játszik Bábel Klára hárfaművész, az est karmestere Dinyés Dániel.

Idén öt éve annak, hogy elhunyt Kocsis Zoltán, kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, karmester és zeneszerző, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója, az elmúlt fél évszázad egyik legnagyobb hatású magyar művésze. A Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok törekvése, hogy ezen az ünnepnapon országszerte minél több helyen: koncerttermekben, iskolákban, közösségi terekben szólaljon meg magyar klasszikus zene, és gyarapodjon a magyar zene értékeinek ismerete. A kezdeményezés hosszú távú célja, hogy új magyar klasszikus zenei művek szülessenek.

 

Kocsis Zoltán a vidéki komolyzenei együttesek közül számos zenekarral dolgozott együtt. A születésnapján hallhatjuk majd – többek között – a Budapesti Fesztiválzenekar és a Liszt Ferenc Kamarazenekar mellett a Győri Filharmonikusok, a Pannon Filharmonikusok, a Miskolci Szimfonikus Zenekar, a székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar muzsikusait és együtteseit. Az ünnep alkalmából a nemzet jeles karmesterei szólalnak meg, mesélnek művészi és baráti kapcsolatukról Kocsis Zoltánnal, és hallhatjuk muzsikus barátainak gondolatait a zenei művek előadása előtt.

Az elkészült előadásokat a Filharmonikusok és a Zeneakadémia online közvetíti május 30-án és az azt megelőző napokban – az Alba Regia Szimfonikus Zenekar hangversenyének május 28-án, pénteken 19.00 órától lehet részese a közönség az esemény YouTube-csatornáján. A koncert műsorán Dinyés Dániel Tempo lugubre című művének ősbemutatója,  Dohnányi Ernő Concertino hárfára és kamarazenekarra című zeneműve és Richard Strauss Metamorphosen című, huszonhárom vonós hangszerre komponált műve szerepel, szólót játszik Bábel Klára hárfaművész, az est karmestere Dinyés Dániel.