A jelen hangjai – beavató a kortárszene titkaiba

Helyszín
Vörösmarty Színház
Időpont
2022.05.02. 12:00 - 13:00 Jegy

Műsor:

Charles Ives: A megválaszolatlan kérdés

Max Richter: Vivaldi Recomposed – Tavasz

Solti Árpád: Concertino – részlet

Dobri Dániel: Fanfanfan…fare!

 

Közreműködik:

Horváth Gábor – timpani

 

Műsorvezető:

Dobri Dániel

 

Vezényel:

Cser Ádám

 

 

A 2021-2022-es évad negyedik PartiTúra hangversenyén a XXI. század szimfonikus zenéjével és annak eredetével ismerkedhet meg közönségünk. Charles Ives A megválaszolatlan kérdés (1946) című darabjából kiindulva arról beszélgetünk majd, hogy milyen gondolatokat, kérdéseket vethet fel a szimfonikus zene a mai fiatalokban. Az amerikai zeneszerző művében „a vonósok a csendes druidák, akik nem tudnak, nem látnak és nem hallanak semmit. Miközben szólnak a vonósok, a trombita újra és újra felteszi a létezés gyötrő kérdését. A fúvósok a harcos válaszolók, akik hevességük és haragjuk miatt nem jutnak semmire.” Ives kérdésére a kortárs zene szerteágazó műfajainak segítségével válaszolunk.

A XXI. század zenéjével valójában nap mint nap találkozhatnak a gyerekek is, hiszen a mai filmek soundtrackjeit gyakran elismert zeneszerzők írják. Max Richter, a Briliáns barátnőm című sorozat vagy az Érkezés című amerikai film zeneszerzője Vivaldi Recomposed (2012) című darabjában az itáliai barokk egyik legismertebb komponistájának Négy évszak című művét értelmezi újra a könnyűzene, a kortárs zene és az elektronikus zene eszközeivel.

A koncert második felében két fiatal magyar zeneszerzővel ismerkedhet meg a közönség. Solti Árpád Concertino (2017) című darabja olyan versenymű, ami a hagyományos szólóhangszerek helyett az üstdobot helyezi a középpontba, így azt állítja, hogy a hegedűk, a csellók vagy a fúvós hangszerek mellett az ütősök is lehetnek a szimfonikus zenekar főhősei. „Az első tétel népzenére emlékeztető motívumai, a második tétel éjszaka zenéje és a zárótétel tokkátája mind-mind különböző komplex érzelmeket ábrázolnak: játékosság, tettrekészség, magabiztosság, gyengédség, harag, végül üresség.” – írja Concertinojáról a zeneszerző.

Koncertünk zárószámaként az Alba Regia Szimfonikus Zenekar kortárs művészeti vezetője, Dobri Dániel Fanfanfan…fare! (2021) című darabja hangzik el. A sajátos felépítésű fanfárban bemutatkoznak a zenekar rézfúvós és ütőhangszeres zenészei. A sejtelmes, pingpong labda-szerűen belépő fúvós szólamokból a darab végére teljes pompájában felragyog a Szent Istvánhoz és Székesfehérvárhoz köthető ismert katolikus népének, az Ah, hol vagy, magyarok tündöklő csillaga méltóságteljes dallama.

 

 


 

 

Információ:

Jegyár: 750.- Ft

Jegyek és bérletek a zenekar jegyirodájában válthatók a Vörösmarty Színházban (Székesfehérvár, Fő utca), nyitva: hétfőtől péntekig 10.00–18.00 óráig vagy online.

Jegyvásárlás: arso.jegy.hu