Évadnyitót tartott az Alba Regia Szimfonikus Zenekar

A komolyzene sem hiányozhatott a Székesfehérvári Királyi Napok idei kínálatából: szerda este telt ház előtt nyitotta meg új évadát az Alba Regia Szimfonikus Zenekar – a koncert egyben lehetőséget adott arra is, hogy bemutatkozzon a közönségének az új művészeti vezetés. A Tér-élmény című nagyszabású hangversenyen felcsendültek Liszt Ferenc, Antonin Dvořák és Dobri Dániel művei, valamint az államalapítás ünnepének tiszteletére a ráadás Kodály Zoltán Magyar rondója volt. A varázslatos hangulatú nyáresti koncerten Caterina Pontrandolfo olasz népdalénekes énekelte a szólót, a zenekart Dobszay Péter vezényelte.

Könnyed nyáreste, hangulatos fények és remek hangulat várta a Bartók Béla térre kilátogató közönséget a  kiemelt minősítésű előadó-művészeti együttesként működő Alba Regia Szimfonikus Zenekar évadnyitó hangversenyén, amelyen a közönség megismerhette a zenekar új művészeti vezetőinek zenéről alkotott képét is. A Székesfehérvári Királyi Napok keretében szervezett Tér-élmény című bemutatkozó koncert méltó módon ötvözte a hagyományt, a történelmi gyökerek tiszteletét, a magyar kultúrát, a klasszikus zenét és a kortárs művészetet.

Itt vagyunk a megújult Bartók Béla téren, amelyet elődeink egy közösségi térnek szántak. A feljegyzések is megörökítették azt, hogy ezt egy olyan térkialakításban gondolták el a középületekkel körülvéve, amely nyüzsgő közösségi életnek adhat helyet. A felújítás során mi is ezt vettük figyelembe. Az elmúlt napokban volt már itt jazzkoncert, mozi, színház, ma pedig a szimfonikusok töltik be ezt a teret! Bízom benne, hogy a fehérvári kulturális élet egyik szabadtéri központja lehet mostantól ez. (…) Ha pedig megújulásról beszélünk: a zenekar is új évadot kezd egy nagyon nehéz időszakot követően, és ebben az időszakban ráadásul új direktora is lett a zenekarnak Ruff Tamás személyében, akinek ezúton is gratulálok, és jó munkát kívánok” – kezdte gondolatait Cser-Palkovics András, aki egyúttal megköszönte ifjabb Major István korábbi igazgató munkáját is. A polgármester azzal a kéréssel fordult a közönséghez, hogy bízzanak az előttünk álló hónapokban, és vásároljanak bérletet az Alba Regia Szimfonikus Zenekar évadbeli programjára.

A telt ház előtt zajló évadnyitó hangverseny előtt Ruff Tamás, az ARSO új igazgatója is szólt a közönséghez: „A mai este folyamán a nagymúltú zenekar jóvoltából Önöknek lehetősége nyílik egy fiatal, tehetséges, kortárs zeneszerzőt, Dobri Dánielt megismerni, aki mostantól zenekarunk kortárs művészeti vezetője és házi rezidens zeneszerzője lesz. Megismerhetnek egy fiatal, tehetséges karmestert, aki tulajdonképpen nagyon korán felhívta magára a figyelmet és kivívta mind a szakma, mind a közönség elismerését. Ő Dobszay Péter, aki együttesünk művészeti vezetője és vezető karmestere. Lehetőségük lesz egy csodálatos olasz vendégművészt is megismerni Caterina Pontrandolfo színművész, népzenekutató és népdalénekes személyében, aki egy különleges zenei világba kalauzol el bennünket.(…) Az, hogy önök ma ennyien eljöttek, két dolgot láttat velünk: az egyik a közönség szeretete, amely nagyon fontos számunkra, hiszen mi azért élünk és azért dolgozunk, hogy örömet okozhassunk! Önök nélkül mi tulajdonképpen nem tudunk létezni! A másik, amit láttat az pedig az, hogy a zenére szükségünk van, mivel ez emberi mivoltunk elengedhetetlen támogatója! Köszönjük, hogy ma velünk vannak! Örüljünk együtt miden lejátszott és meghallgatott hangnak!” – kívánt jó szórakozást az igazgató.

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Tér-élmény című évadnyitó koncertje egy ősbemutatóval, Dobri Dániel a fehérvári szimfonikusoknak dedikált Fanfanfan…fare! című fanfárjával vette kezdetét, amelynek végén teljes pompájában jelent meg a Szent Istvánhoz köthető „Ah, hol vagy, magyarok tündöklő csillaga” kezdetű katolikus népének. Dobszay Péter vezényletében hallhatta még a Bartók Béla tér közönsége Liszt Ferenc Les Préludes (Előjáték) nagyzenekarra szánt szimfonikus költeményét. Ezután újra egy Dobri-mű, a Lamento következett Caterina Pontrandolfo közreműködésével. A dél-olasz sirató népdalok ihlette művet a zenekar a koronavírus áldozatainak és szeretteiknek ajánlotta. A koncert végén pedig Dvořák 9. e-moll „Az Új világból” című fergeteges szimfóniája zengte be Székesfehérvár Belvárosát – elsöprő sikerrel! A vastapsot a művészek – az államalapítás ünnepének tiszteletére – Kodály Zoltán: Magyar rondó című művével hálálták meg.

A hangversenyen részt vett Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, valamint a Richard Arnold, Schwäbisch Gmünd főpolgármestere által vezetett delegáció tagjai, akik Székesfehérvárral közösen holnap ünneplik majd a két város közötti testvérvárosi kapcsolat harmincéves évfordulóját.

Torma Kinga Regina (ÖKK)
Fotó: Simon Erika (ÖKK)

Hírek

Videók