Évadajánló zenebarátoknak

A megszokott bérletek mellett több új sorozatot is indít az Alba Regia Szimfonikus Zenekar az idei hangversenyévadban, a bérletekhez új, rugalmas konstrukciókban juthatnak hozzá a zenebarátok. A koncerteken hallható művekről, a helyszínekről, a fellépő művészekről is hallhattak a sajtó képviselői a szeptember 2-án tartott tájékoztatón, amelyen az együttes vezetői – Ruff Tamás igazgató, Dobszay Péter vezető karmester, művészeti vezető, Dobri Dániel kortárs zenei művészeti vezető és dr. Szabó Balázs művészeti tanácsadó – mellett a város alpolgármestere, Lehrner Zsolt is jelent volt.

Csütörtökön délelőtt tartotta évadnyitó társulati ülését az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, ahol az új művészeti vezetés tájékoztatta a zenekar tagjait a tervezett strukturális változásokról, az évad műsoráról, a bérletekről. Hasonló témája volt az évadnyitót követő sajtótájékoztatónak is, amelynek résztvevőit köszöntve Lehrner Zsolt arról beszélt, hogy az új vezetés máris bizonyított: az augusztus közepén, a Székesfehérvári Királyi Napok keretében adott Tér-élmény című szabadtéri évadnyitó koncert óriási sikert aratott. A zenekart fenntartó önkormányzat nevében is örömét fejezte ki, hogy repertoárjuk a kortárs zene irányában is nyit, és a fiatalokat még jobban bevonják a komolyzene világába – és nemcsak közönségként, hanem közreműködőként is.

Dobszay Péter vezető karmester, művészeti vezető, Lehrner Zsolt alpolgármester, Ruff Tamás igazgató, Dobri Dániel kortárs zenei művészeti vezető és dr. Szabó Balázs művészeti tanácsadó

Az ősz beköszöntével folytatódnak a koncertek, indulnak a zenekar bérletsorozatai, amelyek között a már megszokottak mellett újdonságokkal is találkozhatnak az érdeklődők – mondta bevezetőjében Ruff Tamás. Elindul többek között az Ünnepi bérlet, amelyben Halottak napja, karácsony és húsvét közelében az alkalomhoz illő darabokat élvezhet a közönség. Az igazgató kiemelte: fontosnak tartják a kortárs zene ügyét felkarolni, ezen a téren is komoly „építkezés” folyik a zenekarnál. A most induló Kortárs klub kisebb és nagyobb közönségnek szóló eseményeivel remélhetőleg két-három év alatt eljuthatunk egy kortárs bérlet meghirdetéséig – fogalmazott Ruff Tamás.

Az igazgató nem titkolta, hogy más zenekarokhoz hasonlóan a fehérvári szimfonikusoknak is nagy fejtörést okozott, hogy a jelenlegi bizonytalan helyzetben milyen bérletekkel szólítsák meg közönségüket, és ehhez új, rugalmas konstrukciókat dolgoztak ki a zenebarátok számára. Az egyik legfontosabb újdonság, hogy a klasszikus, teljes évadra szóló bérlet mellett lehet csak az őszi, illetve csak a tavaszi időszakra is bérletet váltani – ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az egész bérletet két részletben tudják megvásárolni az érdeklődők. Emellett bevezetik a „regisztrált bérletes” fogalmát is: ez nem jelent valódi bérletet, de a regisztrációval rendelkezők a  bérlet nyújtotta árkedvezménnyel válthatnak belépőt egy-egy koncertre ebben a formában – a valódi bérletesekkel szemben azonban nem mindig ugyanarra a helyre szólnak a jegyek. A bérletes koncertekre a szabad helyek erejéig teljes árú belépők is válthatók.

Több helyszínen több stílusirányzatban nagy klasszikusok és a kortárs zeneirodalom szerzőinek művei várják a zenebarátokat, akik neves vendégművészekkel is találkozhatnak az évad során. Nem kell sokat várnunk a Farkas Ferenc-bérlet első koncertjére, amelyet szeptember 13-án rendeznek a Vörösmarty Színházban. A Gyöngyszemek Prágából című esten a cseh zene atyjának tekintett Bedřich Smetana Moldva című szimfonikus költeményét, valamint a 19. század egyik kiemelkedő zeneszerzője, Antonín Dvořák Szláv táncok című ciklusát és nagyszabású 8. szimfóniáját mutatja be a zenekar Horváth Gábor vezényletével. A sorozat következő előadása november 22-én lesz. Az Aranykor című esten Dobszay Péter vezényli Schubert 1816-ban bemutatott 5. (B-dúr) szimfóniáját, valamint Mozart népszerű Don Giovanni-nyitányát és az A-dúr zongoraversenyt (K.488), amelynek szólistája Ránki Fülöp lesz. Földöntúli történetek – ezzel a címmel élvezhetik a bérletesek a harmadik előadás darabjait a jövő év elején, január 17-én. J. Haydn 43. „Merkúr” és Mozart 41. „Jupiter” szimfóniája mellett a nálunk talán kevéssé ismert, sokféle stílusban alkotó, igen termékeny finn zeneszerző, Einojuhani Rautavaara „A horizont felé” című, 2. csellóversenyét hallhatja a közönség. Az esten közreműködik Rohmann Ditta, vezényel a Liszt Ferenc-díjas, Érdemes művész, Hamar Zsolt. A Farkas-bérlet utolsó előadásán, június 13-án Dobszay Péter karmester dirigálja a zenekart. Mahler Egy vándorlegény dalai című darabjában Haja Zsolt (bariton) operaénekest hallhatja a közönség, az esten elhangzik Weber A bűvös vadász című operájának nyitánya, valamint Johannes Brahms sokak által „Beethoven 10. szimfóniájaként” tartott 1. (c-moll) szimfóniája. A Farkas Ferenc-bérlet valamennyi előadásának helyszíne a Vörösmarty Színház.

A Somorjai-bérlet első hangversenyét szeptember 23-án a Szent István-teremben rendezik. A Vonósszerenád címmel hirdetett koncerten a vonósok játsszák a főszerepet: Respighi Régi táncok és áriák, Gorecki Három darab régi stílusban, Farkas Ferenc Ária és rondó című műve, valamint Csajkovszkij egyik legismertebb, legtöbbet előadott gyönyörű darabja, a Vonósszerenád hangzik el Dobszay Péter vezényletével. November 11-én is a Szent István-terembe várják a bérlettulajdonosokat, ahol Fúvósszerenád címmel rendeznek koncertet Berkes Kálmán dirigálásával. Az ARSO művészei Mozart két remekét – az Esz-dúr fúvósszerenádot (KV 375) és c-moll fúvósszerenádot (KV 388) adják elő. A Budai úti református templom lesz a bérletsorozat következő helyszíne február 11-én: az Ars Oratoria Kamarakórust a Liszt-díjas Pad Zoltán vezényli, a műsorban – a hely szelleméhez méltóan – német barokk mesterek, Scheidt, Schein és Buxtehude protestáns egyházzenei műveit hallhatják a zenekedvelők. A tavaszi koncerten, március 17-én a zenekar szólistái – Kárász András Péter (cselló), Horváth Gábor (timpani), Dobi János (harsona) és Sztranyák Dávid (harsona) – mutatkoznak be a Szent István-teremben. A zenekedvelők C. P. E. Bach a-moll csellóversenyét, Solti Árpád vonósokra és szóló timpanira komponált Concertinóját és Hidas Frigyes Florida Concertóját élvezhetik az esten.

Az ifjúsági korosztálynak szánt Partitúra bérlet első koncertjét október 11-én rendezik a Vörösmarty Színházban Sándor Szabolcs vezényletével. Az Alkonyattól pirkadatig című esten Bartók Béla Este a székelyeknél és Muszorgszkij Egy éj a kopár hegyen című, jól ismert darabjai mellett elhangzik Haydn A reggel melléknevet kapott 6. szimfóniájának nyitótétele, valamint Grieg Peer Gynt-szvitjének részlete, a Reggeli hangulat. December 6-án a mesés Kelet zenéje varázsolja el a fiatal zenehallgatókat, akik február 21-én Évszázadok szórakoztató zenéje címmel kalandozhatnak a zenetörténetben stílusok és szerzők között. Május 2-án A jelen hangjaival a kortárs zene titkaiba avatja be az érdeklődőket a zenekar.

A Filharmónia-bérletben januárban Brahms Variációk egy Haydn-témára című művét, Schumann Csellóversenyét és Schubert „Nagy” C-dúr szimfóniáját tűzi műsorra az együttes, az esten közreműködik Devich Gergely csellóművész. A bérlet másik előadásán, május 30-án Bellini I Capuleti ed i Montecchi-nyitányát, Csajkovszkij Rómeó és Júlia nyitányfantáziáját, valamint az Orosz Ötök jeles tagjának, A. P. Borogyinnak két művét, a Közép-Ázsia sztyeppéin és pusztáin című szimfonikus költeményt és a 2. szimfóniát mutatja be az ARSO a Vörösmarty Színházban, Dobszay Péter dirigálásval.

A hagyományos bérletsorozatok mellett újdonságot is ajánlanak közönségüknek a fehérvári szimfonikusok. A zenekar új vezetése hangsúlyozottan fontosnak tartja kortárs zene közönséggel való megismertetését – erről Dobri Dániel beszélt a tájékoztatón. A Kortárs klub mellett, amely a Pelikán-fészekben indul ősszel, az ARSO egy kifejezetten a fiataloknak szánt online program elindítását is tervezi, amelyben a legújabb zenékkel igyekeznek elérni a fiatalokhoz – a jövő közönségéhez. Addig pedig, amíg eljutunk a kortárs zenei bérlet meghirdetéséig, a mai darabokat beintegráljuk a hagyományos bérletekbe, mint például a Földöntúli történetek című koncert esetében, ahol a nagy klasszikusok mellett lesz hallható Rautavaara csellóversenye – említette a kortárs zenei vezető. Az ősszel induló Kortárs klub első találkozása október 16-án a Pelikán Fészekben lesz: az improvizatív zene egyik legfontosabb alakja, a műfaji kísérletezéseiről híres Mats Gustaffson jazz-szaxofonos koncertjére várják a rajongókat. A következő esten több ősbemutatónak is fültanúi lehetnek a hallgatók: október 28-án, ugyancsak a Pelikán Fészekben a Csend körei címmel rendezek hangversenyt, amelyen Lázár Dániel Sea Song című darabja mellett az ARSO kortárs zenei művészeti vezetője, Dobri Dániel Downburst című műve is először hangzik fel közönség előtt. Ez alkalommal Dobszay Péter vezényel: a műsorban szerepel még Marc Simpson brit zeneszerző és klarinétművész Geysír című darabja, valamint Mozart tizenhárom hangszerre írt B-dúr szerenádjának, vagyis a Gran Partitanak három tétele is.

A zenekar új sorozatai között szerepel az Ünnepi bérlet, ebben első alkalommal november 4-én, Halottak napján hallhatjuk a zenészeket. A Szent Sebestyén-templomban az ARSO mellett fellép az Ars Oratoria és a Vox Mirabilis Kamarakórus, műsoron Fauré Requiemje, valamint Duruflé és Fauré kórusművei. A sorozat második koncertjével a karácsonyt ünneplik a művészek, december 19-én a Szent Imre-templomban Saint-Saëns Karácsonyi oratóriumát mutatja be a zenekar és az Ars Oratoria, és természetesen lesz újévi hangverseny is január 1-jén, a színházban. A következő ünnepi hangverseny húsvétkor nyújthat felemelő élményt: április 13-án Bach egyik legnagyszerűbb alkotását, a Máté-passiót hallgathatják meg a zenebarátok.

Tavasszal két koncerttel a zenetörténet egyik óriása, Beethoven művészete előtt tiszteleg az Alba Regia Szimfonikus Zenekar. A Beethoven világa címet kapott, a jövő évadokban is folytatódó, összesen nyolc koncertből álló új bérleti sorozat célja, hogy az életút alapján szervezett hangversenyeken dramatizált formában, levelek, visszaemlékezések segítségével, színészek közreműködésével idézzék fel a művek keletkezési körülményeit, azt a szellemi állapotot, amelyben a szerző alkotott – emelte ki a tájékoztatón Dobszay Péter vezető karmester. A sorozat keretében március 7-én az F-dúr románc, az 1. C-dúr zongoraverseny, a G-dúr románc és az 1. (C-dúr) szimfónia szerepel a Vörösmarty Színházban hallható hangverseny programjában, március 28-án pedig 3. (c-moll) zongoraverseny és a 2. (D-dúr) szimfónia.

A zenekar ebben az évadban is jelen lesz a nagy világnapokon: október 1-jén a Zene világnapját a Városháza Dísztermében Mozart 17. szimfóniájának bemutatásával ünnepli, a Magyar Klasszikus Zene Napján, május 16-án pedig a Vörösmarty Színházba várja a közönséget, ahol Kodály két klasszikus műve mellett – Nyári este, Marosszéki táncok – kortársaktól is játszik az együttes. A műsorban elhangzik napjaink világszerte elismert kortárs komponistája, a Kossuth-díjas Eötvös Péter Dialog mit Mozart című darabja, valamint a popzenétől a kortárs zenéig több stílusban alkotó, Junior Príma és Erkel Ferenc-díjas Bella Máté Sounds of Generation Y című műve, és ezen az esten hallhatjuk majd először zenekar rezidens zeneszerzőjének, Dobri Dánielnek egy új szerzeményét is.

Szabó Balázs művészeti tanácsadó az évad aktualitásai mellett előretekintett 2022-re, az Aranybulla 800. évfordulója kapcsán megrendezendő programsorozatra is, amelybe a szimfonikus zenekar is bekapcsolódik. Az ARSO operabemutatót, zenekari hangversenyeket és kamarakoncerteket is tervez annak érdekében, hogy Székesfehérvár zenélő múltjának nyissanak horizontot. Szabó Balázs szerint az ünnepségsorozat egy magyar zenetörténeti körkép bemutatására adhat lehetőséget, ennek jegyében a Harmonia Albaensis koncertjeit jövőre magyar tematika köré építik.

 

Fotó: Simon Erika (ÖKK)

Hírek

Videók