Dubóczky Gergely az Alba Regia Szimfonikus Zenekar vezetõ karmestere

Dubóczky Gergely az Alba Regia Szimfonikus Zenekar vezetõ karmestere

 

A több mint 100 éves múltra visszatekintõ Alba Regia Szimfonikus Zenekar 2015 óta mûködik önálló intézményként. Az azóta eltelt idõszakban az együttes életében számos elõremutató mûvészeti és infrastrukturális változás történt. A hosszú távú építkezés következõ lépései a kiemelt minõsítés megszerzése, a zenekar belsõ mûködésének átalakítása és mûvészeti koncepciójának továbbgondolása. Ebben a munkában is meghatározó szerepet szánnak a zenekar január elsején kinevezett vezetõ karmesterének, Dubóczky Gergelynek.

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar 2015-tõl önálló intézményként mûködik, mely érezhetõ változásokat hozott Székesfehérvár és környékének kulturális életében. Ma már az együttes évi több mint 100 koncertjét közel 30.000 zenekedvelõ látogatja. A város által támogatott zenekarnak lehetõsége nyílt az intenzívebb tevékenységekre: komoly hangszerparkot létesített, székhelyet kapott, mûvészi arculatot alakított ki. Az elmúlt években olyan mûvészekkel dolgozhatott együtt, mint Szabadi Vilmos, Carlo Ponti, Medveczky Ádám, Miklósa Erika, Illényi Katica, Komlósi Ildikó, Lukács Gyöngyi, Bogányi Gergely, Rost Andrea, Janos Acs, 2017 óta pedig a zenekar munkáját segíti Selmeczi Gábor koncertmester is. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar közeli tervei között szerepel a jelenlegi félállásban dolgozó zenészek teljes állású foglalkoztatása, a belsõ struktúra további fejlesztése, a minõsített zenekari státus elérése, valamint nagyszabású produkciók létrehozása sztárfellépõkkel. Emellett ahogy a város, úgy a zenekar is készül az Európa Kulturális Fõvárosa program feladataira, hiszen sikeres pályázás esetén mûsorai és eseményei szerves részét képezik majd a programsorozatnak.

A zenekar január elsején kinevezett vezetõ karmestere, Dubóczky Gergely a harmincas magyar karmester-generáció egyetlen tagja, aki Kocsis Zoltánnal, Fischer Ivánnal és Fischer Ádámmal is dolgozott. A hagyományos repertoár mellett elkötelezett híve a barokk és a kortárs zenének, számos kortárs mû õsbemutatója és összmûvészeti elõadás fûzõdik a nevéhez, emellett gyakori közremûködõje különbözõ színházi produkcióknak és operaelõadásoknak is. A Medikus Zenekar és a Bartók Béla Konzervatórium Szimfonikus Zenekarának vezetõje, Budapest Sound Collective nevû együttesével pedig kortárs és összmûvészeti produkciókat hoz létre. Fischer Iván meghívására a 2014-es nyári koncertturnén vett részt elõször a Budapesti Fesztiválzenekar munkájában, ahol azóta is rendszeresen lát el asszisztensi és karmesteri feladatokat. 2016 novemberében a FIÚK, Fischer Iván fiatal karmestereket bemutató sorozatának elsõ karmestereként a Zeneakadémián vezényelhette a zenekart.

Ujevi_koncert-0230

 fotó: Simon Erika

Az együttes igazgatója ifj Major István is lelkesen készül a közös munkára: „Kivételes helyzetben érezheti magát zenekarunk, amikor Dubóczky Gergellyel dolgozhat, hiszen maximális teljesítmény és örömteli zenélés találkozik a kezei alatt. Mindez tehetségébõl és alapos felkészültségébõl adódik, s erre alapozva – úgy gondolom – joggal bízhatunk az Alba Regia Szimfonikusok magas szakmai színvonalú munkájában, további fejlõdésében.”

Dubóczky Gergely elõször 2017. február 13-án dirigálta  a zenekart, amit több közös koncert követett. Az idei évtõl pedig komoly szakmai mûhelymunka vár rá a székesfehérvári együttesnél. „Már az elsõ találkozás során megtapasztaltam, hogy az Alba Regia Szimfonikus Zenekar egy nyitott, ambiciózus és nagyon barátságos társulat. Hihetetlen energiákat képesek mozgósítani. A zenekar feladatai rendkívül sokrétûek: Székesfehérvár komoly történelmi múltja egyszerre felelõsség és inspiráció. A sokféle bérlettel, színes repertoárral, izgalmas kísérletekkel minden adott, hogy egy, a hagyományokra támaszkodó, egyszersmind modern zenekart építsünk tovább a következõ években. Nagy várakozással tekintek a közös munka elé.”

Újdonságokkal teli közös munka eredményét mutathatta meg a zenekar már az Újévi koncerten is: elkészült a fehérvári Virágkeringõ, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar elsõ imázsfilmje, melyet szintén Dubóczky Gergely dirigált.

 Dubóczky Gergely honlapja: www.gergelyduboczky.com

Hírek

Videók