Donato Renzetti Székesfehérváron

AZ OLASZ MAESTRO – DONATO RENZETTI, A VILÁGHÍRÛ KARMESTER SZÉKESFEHÉRVÁRON

Április 21-i pécsi, a Kodály Központban tartandó koncertjére invitálja a zeneértõ közönséget az Alba Regia Szimfonikus Zenekar. A Farkas Ferenc hangversenybérlet keretében a világhírû olasz karmester, Donato Renzetti vezényletével Rossini, Bartók és Respighi mûveit játsszák szombaton, 19 órától „Az olasz Maestro” címû koncertjükön. Az esemény felvezetéseként csütörtökön a Hiemer-házban Koltay Anna, mûsorvezetõ beszélgetett Donato Renzettivel.

 

„Ács János, karmester segített megnyerni a Maestrot, aki egy világszínvonalú mûvész, ráadásul kedves, szellemes ember, így a legtöbbet képes kihozni a zenekarból. Több mint három esztendeje dolgozunk az Alba Regia Szimfonikus Zenekar intenzív fejlõdéséért, mérföldkõ ezen az úton a szombati koncert, amellyel a világszínvonalat ízlelgetjük. Fontos, hogy minél jobb akusztikai körülmények között játszhassunk, szeretnénk megmutatni, hogyan szólal meg a zenekar egy, a 21. századi körülményeknek megfelelõ teremben.” – emelte ki köszöntõjében ifj. Major István, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója.

 

Donato Renzetti a fehérvári zenekarral közös hangverseny mellett pályafutásáról, zenei indíttatásáról is mesélt. Mint mondta, már ötéves korában leírta, hogy karmester szeretne lenni. 13 évesen kezdte a konzervatóriumot, ahol hegedülni tanult, de hangszerként mindig is a dob érdekelte. A milanói Scala is a modern zenét ismerõ dobosként hívta meg zenekarával, ezután kapott lehetõséget karmesterként is a világhírû operaházban.

Székesfehérvár Önkormányzata nevében Brájer Éva, alpolgármester köszöntötte az olasz karmestert és feleségét. „Nagy öröm a város számára, hogy a pécsi Kodály Központban mutatkozhat be az Alba Regia Szimfonikus Zenekar. Szeretnénk, ha ebben a koncertélményben a fehérváriaknak is részük lehetne, ezért buszok indításával is segítjük a zeneszeretõ közönség eljutását a koncertre.” – hangsúlyozta Brájer Éva, aki hozzátette, nagyon szép állomása a zenekar fejlõdésének a világhírû Donato Renzettivel most kialakított együttmûködés, és kíváncsian várja, hogyan jelenik majd meg például Bartók zenei világa egy olasz karmester szemléletén keresztül.

Donato Renzetti világszerte az egyik legelismertebb olasz dirigens. Koncert- és operakarmesterként egyaránt nagyon népszerû. Számos versenyeredménye körül a legjelentõsebbek a Diapason d’argento competition, a San Remó-i Gino Marinuzzi Verseny és a Sienai Accademia Chigianán rendezett Ottorini Respighi Verseny során gyûjtött díjak, a genovai I. Ernest Ansermet Versenyen kapott bronzérem, valamint a milánói Scala X. Guido Cantelli Versenyén szerzett abszolút gyõzelme. A világ legjobb zenekarait vezényelte hosszú pályafutása alatt, legendás szólistákkal koncertezett a legpatinásabb hangversenytermekben és operaházakban, beleértve a milánói Scalát, a New York-i Metropolitant, a Buenos Aires-i Teatro Colónt, a Carnegie Hallt, a Veronai Arénát, a Chicagói Lyric Operát is.

forrás: www.szekesfehervar.hu, fotó: Simon Erika

Hírek

Videók