Cser Ádám – Kováts Péter – Kárász András Péter

Virtuóz darabokkal, remek szólistákkal folytatódik a Farkas Ferenc-sorozat

Március 13-án hétfőn 19 órakor rendezzük meg a Vörösmarty Színházban a Farkas Ferenc-sorozatának harmadik estjét, amely az Összhangban címet viseli.

 

A Farkas Ferenc-sorozat a Vörösmarty Színházban megrendezendő harmadik estjének műsorát Schubert népszerű zenekari darabja, a Rosemunde-nyitány indítja, amely egy 1823 végén született színpadi kísérőzene részlete.

Sajnos, a mester színpadi műveit nem kísérte siker: a Rosamunde-t (D. 797) például két napon belül levették a műsorról, bukását a silány librettó okozta – ám zenéjében Schubert legbájosabb dallamait találjuk.

Johannes Brahmsot egy életen át tartó, mély barátság fűzte a magyar származású nagy hegedűművészhez, Joachim Józsefhez – kapcsolatukat azonban 1880-ban egy magánéleti válság árnyékolta be: Joachim házasságának megromlásakor Brahms a feleség pártját fogta, s ennek következtében a hegedűs évekre megszakította vele a kapcsolatot.

Kárász András Péter

Kárász András Péter Fotó: Simon Erika

A zeneszerző ezt a fájdalmasan hiányzó barátságot helyreállítandó komponálta meg 1887-ben a lélek mélyéről fakadó melódiákat megszólaltató a-moll kettősversenyét: művet ilyen nemes szándékkal keveset írtak a zene történetében! A rendkívül igényes szólószólamokat Kováts Péter hegedűművész, a veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar Bartók-Pásztory díjas művészeti vezetője, valamint az Alba Regia Szimfonikus Zenekar szólamvezetője, Kárász András csellóművész szólaltatják meg.

Kováts Péter hegedűművész

 

A programot Mozart C-dúr „Linzi” szimfóniája zárja, amely 1783-ban egy utazás során megrendezett hangverseny céljaira készült, „viharos gyorsasággal”, reprezentatív, harsány zenekari tuttikkal, szellemes hangszereléssel. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar hangversenyét Cser Ádám, a Miskolci Nemzeti Színház zeneigazgatója dirigálja.

 

Cser Ádám karmester

 

 

Közreműködik:

Kováts Péter Bartók-Pásztory-díjas hegedűművész
és
Kárász András csellóművész

Vezényel:

Cser Ádám 

Műsor:

SchubertRosemunde-nyitány (D. 797)

Brahmsa-moll kettősverseny (op. 102)

MozartC-dúr „Linzi” szimfónia (KV 425)

 

Hírek

Videók